Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Ginseng koffie

Het was al weer enkele maanden geleden dat we in het dorp nog eens bij de Chinees waren gaan eten. Afhalen, ja, dat doen we wel vaker, maar echt zo nog eens met zijn twee ter plaatse eten, dat komt er niet vaak meer van. Je kunt toch niet elke keer je weg wil (of moet) een oppas in huis halen voor je demente moeder.

Maar vandaag konden we er dus toch even tussenuit. Moeder lag al in bed en onze dochter zou wel een oogje in het zeil houden tot we terug waren.

Toeval, we kregen net dezelfde tafel toegewezen als de laatste keer dat we daar waren, dicht bij de inkom. En, nog meer toeval, aan het tafeltje achter ons, helemaal bij de inkom, zat precies dezelfde dame die daar toen ook zat. 

Net als toen zat ze daar helemaal alleen. In alle stilte, ze observeerde vooral  wat er in het restaurant gebeurde. Aan de manier waarop de obers haar aanspraken, kon je afleiden dat ze hier regelmatig kwam.

Toen wij koffie nà bestelden, stelde ik mijn vrouw voor om de dame bij ons aan tafel uit te nodigen als ze soms ook zin had in een koffie. Ze twijfelde geen ogenblik en kwam onmiddellijk bij ons zitten.
'Geen gewone koffie voor mij', zei ze, 'doe mij maar een Ginseng koffie. Anders kan ik niet slapen'.

En toen begon ze honderduit te vertellen. Hoe vaak ze hier vroeger met haar man kwam. Altijd aan datzelfde tafeltje. Tot hij ziek werd. Heel de tijd heeft ze de zorg voor hem gedragen. Toen hij uiteindelijk niet langer meer thuis kon verzorgd worden, ging ze hem dagelijks bezoeken in de instelling.
En dan 's avonds - op weg naar huis - sprong ze hier vaak even binnen, omdat ze de moed niet meer had om dan nog te koken. Voor een Nasi met gesneden kip en groenten (nummertje 25) of Babi Pangang in zuurzoete saus met gebakken rijst (nummertje 59).

Enkele weken terug was haar man overleden. Maar ze blijft hier komen, altijd aan hetzelfde tafeltje. Om de herinneringen aan hem en hun etentjes te bewaren, en altijd met een Ginseng koffie om af te sluiten.

(Ex-)mantelzorgers, je komt ze echt o-ve-ral tegen!

gedachtenvoer      0 reacties       06 september 2015

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties

5 tips ten tijde van het coronavirus

Nu het coronavirus ons land in zijn greep houdt, zitten de meesten onder ons thuis om de verspreiding van het ...

actua      0 reacties