Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Ervaar jij gevoelens van eenzaamheid?

In een interview eind december zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois het volgende: “Belgen, doe iets tegen eenzaamheid.” Gevoelens van eenzaamheid kunnen iedereen treffen, ook mantelzorgers. Eenzaamheid is niet altijd gemakkelijk te herkennen en het bieden van een pasklare oplossing is dat evenmin.

Wat is eenzaamheid?

Je krijgt een gevoel van eenzaamheid wanneer je een gemis aan betekenisvolle relaties ervaart. Dit gevoel is altijd subjectief en hangt af van de wensen en behoeften die je hebt ten opzichte van je sociale contacten.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom gevoelens van eenzaamheid zich bij mantelzorgers voordoen. Want het is niet omdat je fysiek steeds iemand rond je hebt, dat je niet eenzaam kan zijn. Als mantelzorger ben je vaak gebonden aan je thuisomgeving. Hierdoor kan je netwerk ineenkrimpen. Je kan steeds terugvallen op diegene waar je voor zorgt, maar deze relatie is onderhevig aan veranderingen omwille van de verleende zorg. En wanneer je op het werk of elders in je omgeving stuit op onbegrip, kunnen gevoelens van eenzaamheid sneller opduiken dan je denkt.

Wij kunnen alvast een belangrijke tip meegeven: maak eenzaamheid bespreekbaar! Deel met je omgeving of doe je verhaal op ons forum. Of neem eens deel aan een activiteit waar je andere mantelzorgers kan ontmoeten.

Meer informatie over eenzaamheid vind je op www.doorbreekeenzaamheid.be. Je kunt er deelnemen aan de eenzaamheidstest: op amper 5 minuten geeft die een antwoord op de vraag in hoeverre jij eenzaam bent.

gedachtenvoer      0 reacties       08 januari 2015

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties

5 tips ten tijde van het coronavirus

Nu het coronavirus ons land in zijn greep houdt, zitten de meesten onder ons thuis om de verspreiding van het ...

actua      0 reacties