Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Als je zorgbehoevende naar een woonzorgcentrum vertrekt

Maakt(e) je zorgbehoevende de overstap naar een woonzorgcentrum? Als mantelzorger is het niet vanzelfsprekend om met deze verandering om te gaan. Hogeschool UCLL stelde een inspiratiegids samen zodat woonzorgcentra en mantelzorgers elkaar beter begrijpen in dit proces.

Wist je dat woonzorgcentra tegen 2023 een beleid moeten invoeren om mantelzorgers beter te betrekken bij de zorg? Naar aanleiding daarvan ontwikkelden Katrien Peeters en Liesbet Van Vlasselaer van Hogeschool UCLL de inspiratiegids ‘Fijne SOFA-momenten’. Katrien is onderzoeker Health Innovation bij Research and Expertise, Liesbet is lector verpleegkunde bij de hogeschool, onderzoeker PWO Mantelzorg en zelfstandig thuisverpleegkundige bij De Cirkel. Zij weten als geen ander antwoord te bieden op de roep naar meer betrokkenheid voor mantelzorgers.

De gids is gebaseerd op de samenspelscan en het SOFA-model. Dat staat voor samenwerken, ondersteunen, faciliteren en afstemmen. Dankzij de gids leren zorgverleners zich verplaatsen in het perspectief van de mantelzorger, wat alle partijen ten goede komt. Tijdens de creatie van deze gids traden de auteurs met tal van mantelzorgers in gesprek. Zo kregen ze een correct beeld van de realiteit.

‘Fijne SOFA-momenten’ biedt een houvast voor zorgverleners van woonzorgcentra, maar is ook interessant voor mantelzorgers. Misschien kan je de gids eens voorleggen aan het personeel van het woonzorgcentrum waar jouw zorgbehoevende binnenkort zal verblijven of al verblijft? De gids valt via deze link aan te kopen. Hier lees je een interview waarin de auteurs de gids toelichten. 

gedachtenvoer      0 reacties       14 april 2021

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties