Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

7 haalbare voornemens voor het nieuwe jaar

2021 staat in het teken van hoop – hoop dat het virus snel vertrekt en we weer kunnen genieten van de deugden van ‘het normale leven’. Corona of niet, Ma-zo deelt alvast 10 voornemens waar je altijd goed mee zit. Gelukkig nieuwjaar! 

1. Eerst water, de rest komt later

Nee, je moet niet aan de slag bij de brandweer, maar begin wel elke dag met een groot glas water! Terwijl je in dromenland was, heeft je lichaam al uren geen hydratatie meer gehad. Een tekort aan vocht kan onder andere hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid als gevolg hebben. 

2. Stretch je lichaam

Neem een paar minuten per dag of week de tijd om je spieren te rekken, zelfs als je niet sport. Zo heb je minder kans op blessures, kan je je spieren beter gebruiken en verminder je rug- en nekpijn. Daarnaast voelt het gewoon goed aan en is het een ontspannend momentje voor jezelf. Deze YouTube-video zet je alvast op weg! 

3. Groenten en fruit 

Je hoort het elk jaar: ‘mijn goed voornemen is om gezonder te eten’. Daarvoor hoef je niet per se drastische veranderingen te maken. Probeer simpelweg aan elke maaltijd wat groenten of fruit toe te voegen. Eet bijvoorbeeld een stuk fruit bij je ontbijt en leg ’s middags wat schijfjes komkommer tussen je boterham. ’s Avonds kan je kiezen voor een kleiner stuk vlees en meer groenten. 

4. Weg met rommel

Die schuif die uitpuilt met hebbedingetjes, de garage die wel een pakhuis lijkt en dan hebben we het nog niet over de zolder: zulke plekken brengen niet bepaald rust in je hoofd. Je hoeft geen week verlof te nemen om alles op te ruimen, maar probeer wel elke dag stil te staan bij een voorwerp dat je niet dagelijks gebruikt. Heeft het geen nut meer? Zet het dan klaar voor een ritje naar de kringloopwinkel of het containerpark. 

5. Stap voor stap

Wandelen is gezond en gemakkelijk. Natuurlijk heb je niet elke dag tijd voor een stevige wandeling, maar elke extra stap is mooi meegenomen. Rijd je ergens heen met de auto en moet je niet veel meesleuren? Parkeer je dan enkele honderden meters verder van je bestemming zodat je weer wat extra beweging hebt gehad.

6. Spreek frustraties uit 

Als mantelzorger heb je genoeg aan je hoofd. Extra frustraties kan je missen als kiespijn. Probeer dus niets op te kroppen, maar strubbelingen altijd te benoemen en weg te werken. Ook als deze betrekking hebben op je zorgbehoevende. Misschien kan hij of zij wel iets haalbaars ondernemen waardoor jij de zorgtaak als veel minder zwaar ervaart. 

7. Leer loslaten 

Natuurlijk voer je je mantelzorgtaak met zoveel mogelijk precisie uit, maar neem het jezelf niet kwalijk als er eens iets verkeerd loopt. Zo is het meestal geen ramp als het avondeten een halfuurtje later op tafel staat of er eens een afwasbeurt wordt overgeslagen.

Wat is jouw voornemen voor het nieuwe jaar? Laat het weten in de reacties hieronder! 

gedachtenvoer      0 reacties       12 januari 2021

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties