Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Wereld Autisme Dag: wat kan jij doen?

Mantelzorgers zorgen voor personen met allerlei verschillende soorten beperkingen of uitdagingen, zo ook voor personen met autisme. Ben je nog niet echt bekend met deze ontwikkelingsstoornis? 2 april was het Wereld Autisme Dag: de ideale aanzet om eens in te zoomen op dit thema.

Iedereen heeft al van autisme gehoord, maar wat is het nu precies? Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op de sociale interactie en communicatie van een persoon. De informatie die via de zintuigen binnenkomt, wordt anders verwerkt bij mensen met deze aandoening. Ze missen een filter om belangrijke prikkels van minder belangrijke prikkels te onderscheiden. Daardoor ervaren zij de wereld om zich heen op een andere manier. 

Een scala aan varianten
Op basis van de uitspraak ‘Mijn buurvrouw heeft autisme’ kan je niet afleiden hoe intens deze vrouw de stoornis beleeft. Autisme uit zich zo verscheiden en met een verschillende intensiteit waardoor je geen typisch autistisch gedrag kan beschrijven. Er bestaan vele varianten in een breed spectrum.

Kom je in contact met iemand met autisme? Deze zaken zijn hoe dan ook interessant om in je achterhoofd te houden:

  1. Voor mensen met autisme is het moeilijker om non-verbale communicatie van anderen op te merken. Daarnaast nemen ze communicatie en taal vaak letterlijk. Communiceer dus zo duidelijk mogelijk, zonder dubbelzinnigheden of te veel beeldspraak te gebruiken.
  2. Doorgaans houden personen met autisme van routine en voorspelbaarheid. Een verandering of nieuwe situatie kan hen een onrustig gevoel opleveren. Probeer daar rekening mee te houden.
  3. Het kan dat je pas na enige tijd te weten komt dat iemand autisme heeft. Sommigen nemen een bepaald gedrag aan om hun autisme te verbergen in sociale situaties. In het Engels heet dit ‘masking’. Dat vraagt veel inspanning en is daardoor erg vermoeiend. Ontdek je dat iemand in je omgeving autisme heeft, dan kan je eventueel met hem of haar bespreken wat jij kan doen om de situatie draaglijker te maken.

Vermoeden van autisme bij je zorgbehoevende of iemand in je omgeving? Als je graag hulp of meer informatie krijgt, is je huisarts altijd een goed eerste aanspreekpunt. 

beleving      0 reacties       01 april 2021

Mantelzorger van de week: Nathalie Cardyn

Nathalie zorgde eerst voor haar vader. Nu is ze mantelzorger voor haar moeder. Het is soms moeilijk de juiste balans …

mantelzorger van de week      3 reacties

Nieuwe mantelzorgactiviteiten op de agenda

De komende maand nog een gaatje in je agenda voor een ontspannende of leerrijke activiteit gericht op mantelzorgers? In deze …

vrije tijd      0 reacties