Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Vijf mantelzorgtips die gelukkig maken

Naar aanloop van dé Dag van de Mantelzorg, op dinsdag 23 juni, schotelen we jullie elke week vijf tips voor. Daarmee willen we jullie een hart onder de riem steken! Deze week draait alles rond het thema ‘geluk’. Heb je zelf nog tips? Laat je horen! Plaats een reactie onder het artikel of op onze Facebook- of Twitter-pagina.

1. Accepteer

Acceptatie is een eerste stap naar gemoedsrust. Focus je niet op wat niet meer kan, maar blijf nieuwsgierig naar wat wel nog kan en wees creatief bij het zoeken naar oplossingen. Accepteer dat het nu anders is dan vroeger. Samen herinneringen ophalen is leuk, maar klamp je niet vast aan het verleden.

2. Geniet

Zet de persoon waar je voor zorgt eens extra in de bloemetjes. Een knuffel of een compliment kan genoeg zijn om een glimlach op hun gezicht te toveren. En dat maakt jou toch ook gelukkig? Of organiseer een leuke activiteit samen, zo kunnen jullie even alle problemen vergeten. Geluk zit in de kleine dingen.

3. Blijf positief

Iedereen heeft van tijd tot tijd een dipje, maar het is belangrijk dat je niet bij de pakken blijft zitten. Voor je het weet wordt het doemdenken een gewoonte. Praat over wat je dwarszit en hou het niet verborgen. Dit kan met de persoon voor wie je zorgt of met andere mantelzorgers.

4. Laat los

Het is normaal dat je je zorgen maakt. Maar als je het huis verlaat of je iets anders te doen hebt, kan je deze zorgen maar beter even loslaten. Op dat moment kan je namelijk niets veranderen aan de situatie.

5. Vergeef

Als je zo vaak bij elkaar bent, kan er al eens een hard woord vallen. Voel je hier niet schuldig over. Iedereen maakt fouten en weinigen zijn geboren met een eindeloos geduld. Onthoud dat je als mantelzorger het hart op de juiste plaats hebt! Vergeef dus jezelf en vergeef ook de ander.

beleving      2 reacties       29 mei 2015
andre v. liet reactie achter

die vijf tips pas ikzelf regelmatig toe. Dat leert men na 15 jaar mantelzorger die zelf reeds
2 hartfalen gehad heeft. Maar men moet zo veel mogelijk positief blijven denken. En dat men er al eens doorzit is heel normaal. Ook ik heb een zware depressie doorgemaakt
na 2 jaar en dat is nu ook een tip voor degenen die het niet meer ziet zitten. Neem een kladblok en schrijf al je gedachten, zowel goeie els slechte op. En dat brengt rust
en kalmte. En na herstel, want dat helpt, herlees dan eens je krabbels en misschien
kan je dan ook zoals ik , met al wat je herlezen heb , een verhaal schrijven! Ik deed dat met een novelle "GELUK MAAK JE ZELF" en die is reeds gepubliceerd.
Zo zie je maar, oplossingen zijn er maar je moet ze zien of zoeken.
Dus MANTELZORGERS, veel geluk allemaal en blijf positief, want je naasten helpen maakt ook gelukkig!
Een zieke maar ook gelukkige mantelzorger.
andre.vanmeirhaeghe@telenet.be


Patrick Z. liet reactie achter

Mag ik er nog een 6de tip aan toevoegen ?
HUMOR. In hoofdletters.
Het is niet alleen aangenaam, maar het doet ook relativeren. Kan spanningen laten verdwijnen, of toch milderen en is een goede basis voor puntje 3. Blijf positief !

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties

5 tips ten tijde van het coronavirus

Nu het coronavirus ons land in zijn greep houdt, zitten de meesten onder ons thuis om de verspreiding van het ...

actua      0 reacties