Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Vijf communicatietips voor mantelzorgers

Naar aanloop van dé Dag van de Mantelzorg, op dinsdag 23 juni, schotelen we jullie elke week vijf tips voor. Daarmee willen we jullie een hart onder de riem steken! Deze week draait alles rond de communicatie tussen de mantelzorger en de zorgbehoevende. Heb je zelf nog tips? Laat je horen! Plaats een reactie onder het artikel of op onze Facebook- of Twitter-pagina.

1. Geef aandacht

Wees een luisterend voor degene waar je voor zorgt. Zo weet je steeds wat er gaande is en weet je waar je hem of haar echt mee kan helpen. Van liefdevolle aandacht kan iemand heropleven! Ook een compliment of knuffel horen hierbij.

2. Stel vragen

Is de zorgbehoevende niet echt een spraakwaterval? Spoor hem of haar toch aan om dingen te vertellen. Stel vragen over hoe hij of zij zich voelt. Of stel vragen over vroeger. Door samen herinneringen op te halen, kan je wellicht een lach op elkaars gezicht toveren.

3. Wees geduldig

Neem voor alles de nodige tijd. Laat de persoon voor wie je zorgt zo lang mogelijk dingen zelfstandig doen. Dit duurt misschien langer en jij zal het wellicht sneller kunnen, maar dit komt het zelfvertrouwen van de zorgbehoevende enkel ten goede. Bovendien, je opwinden doet echt meer slecht dan goed!

4. Zorg voor een vrolijke noot

Probeer steeds positief en vrolijk te blijven. Dit is wellicht een van de moeilijkste tips om uit te voeren. Het is niet erg als je het leven niet áltijd door een roze bril ziet. Dat is menselijk. Toch doe je er goed aan om de moed niet te verliezen. Vrolijk zijn, werkt trouwens aanstekelijk.

5. Blijf altijd eerlijk

Wees open tegen elkaar en houd niets achter. Dingen regelen zonder erover te praten doe je dus best niet. Want wederzijds vertrouwen is het allerbelangrijkste, zeker als je zoveel tijd met elkaar doorbrengt.

beleving      0 reacties       12 juni 2015

Boekentip: Vlinderslag

Vele dingen in het leven doe je uit puur doorzettingsvermogen. Als mantelzorger weet ik dat als geen ander. Ook het ...

vrije tijd      0 reacties

Mantelzorger van de week: Gust Van Peer

Wat begon met spraakproblemen, bleek al snel PSP te zijn, een zeldzame hersenziekte. Stilletjes aan moest Gust meer en meer ...

mantelzorger van de week      9 reacties