Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Tips voor je omgeving

De mantelzorg opnemen voor iemand met dementie is fysiek en mentaal heel zwaar. Buren, vrienden en kennissen kunnen met kleine dingen de taak verlichten, zo blijkt uit een onderzoek van Alzheimer Nederland en Mezzo. De 560 bevraagde mantelzorgers gaven de volgende tips mee voor hun ruimere omgeving.

1. Helpen

U kan het leven van een mantelzorger al een stuk gemakkelijker maken, door een paar uurtjes op te passen of te helpen met praktische zorg zoals wassen, aankleden of eten geven. Ook taken overnemen die niets met de zorg te maken hebben, kunnen al een verschil maken, zoals boodschappen doen of even iets gaan ophalen. Veel mantelzorgers gaan gebukt onder financiële moeilijkheden. Verlicht hun zorgen door bijvoorbeeld met de hele familie te helpen met de extra kosten.

2. Begrip

Vaak is het moeilijk om echt te begrijpen wat iemand met dementie en zijn/haar mantelzorger doormaken. Het is een complexe aandoening die voortdurend evolueert. Let daarom op dat u niet te veel tips geeft, die misschien meer kwaad dan goed doen. Vraag beter de mantelzorger om advies. De film www.alzheimerexperience.nl kan u helpen om een beeld te krijgen van hun situatie.

3. Contact

Zowel dementerende mensen als hun mantelzorgers zien hun sociaal contact afnemen. Het is belangrijk dat u de persoon met dementie net zo behandelt als vroeger. Houd wel rekening met zijn/haar beperkingen, door hem bijvoorbeeld te betrekken bij een gesprek. Mantelzorgers hebben natuurlijk veel nood aan een uitlaatklep. Onderhoud het contact en laat voelen dat ze op u kunnen rekenen.

 

beleving      1 reactie       30 juni 2014
Lies S. liet reactie achter

Nog een tip: heb geduld voor de persoon met dementie en praat niet over hem wanneer hij het kan horen!

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties

5 tips ten tijde van het coronavirus

Nu het coronavirus ons land in zijn greep houdt, zitten de meesten onder ons thuis om de verspreiding van het ...

actua      0 reacties