Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Tips bij hulp vragen

Vroeg of laat moet iedereen wel eens om hulp vragen. Niemand kan of weet alles. En mantelzorgers hebben vaak al zoveel aan hun hoofd. Toch vinden we het niet altijd eenvoudig om iemand aan te spreken voor hulp. Daarom lijsten we hier enkele tips op.

1. Hulp vragen is een sterkte
Onthoud dat hulp vragen geen teken van zwakte is, maar van sterkte. Altijd veel hooi op je vork nemen, houdt niemand vol. Bovendien zijn er hoogstwaarschijnlijk heel wat mensen die op een manier willen helpen. Omdat ze jou of de zorgbehoevende graag zien, of gewoonweg omdat ze zich graag inzetten voor anderen. Maar soms zijn ze te verlegen om uit zichzelf hulp aan te bieden. 

2. Bereid je vraag voor
Denk goed na over aan wie je jouw hulpvraag kan stellen. Kies iemand die je vertrouwt, maar ga niet steeds naar dezelfde persoon met je vragen. Zoek daarnaast het goede moment om je vraag te stellen. Wanneer heeft de persoon in kwestie tijd?

3. Maak het concreet
Zorg ervoor dat je zelf goed weet waarmee je precies hulp kan gebruiken en maak je vraag zo duidelijk mogelijk. Mis je ondersteuning met de strijk? Of met de administratie voor een aanvraag? Vertel ook waarom je hulp nodig hebt. Zo sta je sterker in je schoenen. Bovendien geven studies aan dat mensen sneller hulp bieden als je het woord ‘omdat’ gebruikt bij een hulpvraag. Maak ten slotte duidelijke afspraken met de ander. Zo vermijd je misverstanden en frustraties.

Mensen vragen sneller praktische hulp (bv. hulp bij boodschappen) dan sociale hulp (bv. nood aan een babbel). Durf ook naar die sociale hulp te vragen. Die is soms meer waard dan alle praktische steun tezamen.

4. Begin klein
Als je het echt niet gewend bent om hulp te vragen, kan dat heel onwennig aanvoelen. Begin daarom klein. Wat is de allerkleinste vraag die je iemand zou kunnen stellen? Probeer die kleine vraag uit bij iemand die je goed vertrouwt en bouw je zelfvertrouwen op. Zo kan je bijvoorbeeld aan de overbuur van de zorgbehoevende je telefoonnummer geven en vragen of hij je wil inlichten als hij iets verdachts ziet.

5. Zet de eerste stap
Wacht niet op de ander, maar neem zelf initiatief. Kan of wil iemand je niet helpen? Word dan niet boos en geef niet op. Jouw hulpvraag is belangrijk. Soms kan een organisatie aanspreken eenvoudiger zijn dan bij een bekende aankloppen.

beleving      0 reacties       06 januari 2022

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties