Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Studenten op kot bij hulpbehoevende personen

Het OCMW, stad Leuven en de KU Leuven zijn dit academiejaar begonnen met een project 'Casa Cura', waarbij een student op kot gaat bij iemand die gebruikmaakt van Thuiszorg. Voor studente Marie en haar hoogbejaarde kotbaas Pierre Fontaine is het een win-winsituatie.

Met de hulp van Thuiszorg slaagt de 91-jarige Pierre Fontaine erin om zelfstandig thuis te wonen. Zijn vijf kinderen komen regelmatig op bezoek, maar sinds de dood van zijn vrouw was zijn huis te groot voor hem alleen.

Bovendien kon hij wel wat hulp en gezelschap gebruiken. Daarom verwelkomde hij binnen het nieuwe project Casa Cura in september een studente, Marie.

“Toen ik hoorde van het nieuwe project Casa Cura, heb ik me onmiddellijk ingeschreven als nieuwe 'kotheer'”, zegt Fontaine. “Marie woont boven en ik op het gelijkvloers. Het is geweldig. Zo is er wat leven in mijn huis.”

Gemeenschappelijke interesse

“Voor mij was dit de enige kans om te kunnen verder studeren”, zegt Marie. “Ik heb al een diploma op zak en kwam niet meer in aanmerking voor ondersteuning voor een tweede studie. Ik zou mijn studie hebben moeten stopzetten om te gaan werken en mijn huur te betalen. Ik zocht dus een manier om goedkoop te wonen en kwam dankzij de maatschappelijk assistente hier terecht. In het begin was het wennen om onder een dak te wonen. Maar het is echt een heel goede match.”

De twee zijn niet lukraak voor elkaar uitgezocht. Marie loopt stage geneeskunde en Fontaine is professor emeritus in de geneeskunde. Ze hebben dus heel wat om over te praten. “Na mijn stage kook ik iedere avond voor hem en dan eten we boven. Hij is altijd benieuwd naar de verhalen van mijn stage. Vaak stelt hij vragen over hoe het eraan toe gaat in de huidige geneeskunde. Hij test zijn kennis een beetje aan de hand van wat ik vertel.”

Samen gaan ze ook regelmatig wandelen of boodschappen doen. Het project gaat dus verder dan elkaar gezelschap verlenen.

'Nooit te oud'

Fontaine en Marie zijn de eerste projectdeelnemers die zo samenleven, maar het Leuvense OCMW wil nog meer studenten onderbrengen bij ouderen. “Het proefproject van Casa Cura is een win-winsituatie voor beide partijen. De cliënt kan dankzij het engagement van de studente langer thuis blijven wonen en de student kan goedkoper wonen”, zegt voorzitter Herwig Beckers (CD&V).

Momenteel is er een tiental studenten geïnteresseerd. Ouderen vinden die willen meewerken, blijkt moeilijker. “Niet alle ouderen hebben de ruimte en sommigen hebben schrik dat ze te oud zijn om zich te engageren. Pierre bewijst dat het nooit te laat is om mee te werken aan zo'n project”, zegt Eef Peeters van het OCMW.

Bron: De Standaard Vlaams Brabant - Brussel - 02 februari 2016

Wat vind jij van dit idee? Zou jij een kotstudent uitnodigen om bij jouw te komen wonen? 

beleving      0 reacties       16 februari 2016

Trendpeiling: 10 behoeftes van de mantelzorger

Ma-zo nam een grootschalig onderzoek af om meer inzicht te krijgen in de leefwereld van mantelzorgers. Vandaag kom je te ...

trendpeiling      0 reacties

Mantelzorger van de week: Louis Thys

Louis zorgt voor zijn vrouw, Flora. Zij heeft de ziekte van Alzheimer. Haar karakter is enorm veranderd door de ziekte, ...

mantelzorger van de week      3 reacties