Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Een pluim voor de jonge mantelzorger

Kind zijn is onbezorgd opgroeien, met veel warmte en liefde, met tijd om te leren maar ook om te spelen, met blijheid en een lach. Maar opgroeien zonder zorgen en verdriet, kan jammer genoeg niet.

Hoeveel mooier wordt een kind, wanneer het vrije tijd inlevert, om te helpen zorgen voor een zieke ouder, grootouder, broer of zus met een beperking. Maar ouders, ik geef je een goede raad. Behoedt dat ‘mooie’ kind, voor de vanzelfsprekendheid van opgroeien met ‘zorgen voor anderen’. Leer jonge mantelzorgers om ook tijd te nemen voor zichzelf.

Kinderen opvoeden is hen leren houden van hun medemens. Maar leer hen ook zichzelf graag te zien. Zo kunnen ze later de balans tussen geven en nemen in evenwicht houden. Wanneer een kind al op jonge leeftijd helpt zorgen voor een ziek familielid, leert het  tegelijkertijd neen zeggen tegen vrije tijd.

Maar het is belangrijk om een kind neen te leren zeggen, om te voorkomen dat wanneer het zelf ouder wordt niet neen durft te zeggen. Laat door gevoelens van tekortkoming en schuld de vreugde van dat mooie kind niet verloren gaan.

- Carine Gilissen, mantelzorger

Bekijk in dit kader de pakkende reportage over jonge mantelzorgers van Generatie K:


beleving      0 reacties       04 mei 2017

Mantelzorger van de week: Gust Van Peer

Wat begon met spraakproblemen, bleek al snel PSP te zijn, een zeldzame hersenziekte. Stilletjes aan moest Gust meer en meer ...

mantelzorger van de week      9 reacties

Op zoek naar heldere momenten bij dementiepatiënten

Marianne Stevens is loopbaanbegeleidster en therapeut voor mantelzorgers van dementiepatiënten. Haar streefdoel? “Mantelzorgers echt in contact laten treden met de ...

gedachtenvoer      1 reactie