Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

CM-Oppas aan huis: even op adem komen, dankzij vrijwilligers

Thuis zorgen voor een ziek of bejaard familielid betekent voor een gezin en zijn omgeving vaak een zware belasting. Je kan je maar moeilijk vrijmaken voor een avondje uit, een middag boodschappen doen, eens naar de kapper gaan, een familiefeest, ... Professionele diensten kunnen niet altijd aan deze nood tegemoetkomen, daarom is er de CM-oppasdienst.

CM-Oppas aan huis voor bejaarden, chronisch zieken en personen met een beperking heeft reeds vele thuisverzorgers de kans gegeven om wat ontspanning te nemen. De oppas gebeurt door een groep enthousiaste vrijwilligers. Met de oppassers proberen ze een aantal uren op te vullen die door professionele hulpverlening en het gezin alleen niet kunnen opgenomen worden. Zij houden de zieke of bejaarde gezelschap op die ogenblikken dat familie of diensten afwezig zijn. Dat kan overdag, ’s avonds of ’s nachts zijn en in de week en het weekend.

Wat mag je verwachten?

De oppassers zijn discrete en gemotiveerde vrijwilligers. Hun voornaamste taak is aanwezig zijn en instaan voor toezicht en gezelschap. In overleg met de zorgbehoevende en de familie zorgen ze voor een aangename tijdsbesteding: een praatje slaan, voorlezen, kaarten of een ander spelletje spelen, samen naar TV kijken, een wandeling maken, … Zij helpen ook bij een aantal kleine noodzakelijke zorgtaken zoals hulp bij verplaatsingen in huis, maaltijden toedienen, hulp bij toiletbezoek, … Het aantal uren oppashulp dat kan aangeboden worden is afhankelijk van de beschikbaarheid van de vrijwilligers.

Kostprijs en aanvraag?

Een oppashulp kost 2,60 euro per begonnen uur. Een oppashulp aanvragen kan via het nummer 03 760 93 80 of thuiszorg.waasendender@cm.be. De dienst voor oppashulp is erkend door de Vlaamse Gemeenschap en werkt volgens de principes van de integrale kwaliteitszorg.

beleving      0 reacties       07 juli 2017

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties