Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Als mantelzorger door de feestdagen (deel 2)

Hoe beleef je de feestdagen als mantelzorger? Wij vroegen het aan mantelzorger Carine.

Kerstmis is voor mij ...

wegblijven uit de drukte, en gewoon thuis zijn. Ik luister graag naar de klassiekers op Radio 2. En ik neem even de tijd om terug te denken aan de warme, gezellige kerstperiode toen mijn zoon nog in België woonde. De blije gezichten van bomma, bompa, oma en broer Jos staan in mijn geheugen gegrift.

Ik geniet van het thuis zijn, kijkend naar de lichtjes in de houten kerstboom, die Jos gemaakt heeft in het dagcentrum. Ook aan de kerststal zijn er enkel warme herinneringen: de oude beeldjes heeft mijn papa meer dan 45 jaar geleden in elkaar getimmerd. Het is een erfstuk dat nu in onze living staat. Hierdoor voelt de lege plaats, die hij 43 jaar geleden achterliet, aan de kersttafel toch iets minder pijnlijk.

Er zijn ondertussen al meer lege plaatsen rond de kersttafel. Dit jaar zal het zonder bompa zijn. En mijn zoon en zijn vrouw kunnen niet naar België komen tijdens de feestdagen.

De vele herinneringen, het mooie gebaar van onze zoon om elk jaar de grootouders en nonkel Jos uit te nodigen op kerstavond, zorgen er voor dat ook zonder hen aan tafel, Kerstmis gezellig en warm is.

- geschreven door Carine

beleving      1 reactie       24 december 2016
Dominique M. liet reactie achter

Rustig aan ... op het tempo van partner... thuis genieten van het moment

Mantelzorger van de week: Annita Meyers

Annita zorgt al sinds 1996 voor haar man. Na meer dan 20 jaar is dat voor haar vanzelfsprekend geworden, maar ...

mantelzorger van de week      7 reacties

Filmtip: Mother, gevoelig portret van zorgende moeder

Mother is een filmdocumentaire van Belgisch regisseur en producent Kristof Bilsen. Hij schetst het leven van Pomm, een zorgverlener voor westerlingen ...

vrije tijd      0 reacties