Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Als mantelzorger door de feestdagen (deel 1)

Hoe beleef je de feestdagen als mantelzorger? Wij vroegen het aan mantelzorger Denise.

Kerstmis is voor mij ...

kerstconcerten in overvloed. Kerstmarkten zijn dé trekpleisters tijdens deze winterse dagen. Maar goed dat de kerstballen, met versieringen in duizenden vormen en kleuren, het straatbeeld en de huiskamers opsmukken ... ja, zelfs tot in de ziekenhuizen en rusthuizen toe. Mensen worden er vrolijk van en bij kommer en kwel verzacht het de pijn. Je zou bijna denken dat we in 'de ideale' wereld leven ...

Maar er is een maar: de werkelijkheid achter de glitterfaçade. Wat gebeurt er achter de muren waar een gehandicapt iemand woont met de mantelzorger van dienst? Hoe kijk je dan naar al die weelde? We kunnen niets meer plannen. Door de voortdurende opnames en bloedingen is er een zwaar hartfalen bijgekomen. Dat beperkt onze uitstapjes tot ziekenhuisbezoeken, onderzoeken, bezoekjes aan de huisdokter en apotheker, enz.

Gelukkig hebben we een goede, dierbare vriend die onze tuin van de laatste overtollige bladeren heeft bevrijd. Dankjewel Jos! En dankje Umi, onze poetshulp die wekelijks haar best doet! Gelukkig is er ook nog onze hond, die door zijn vrolijke gedrag telkens opnieuw een glimlach op het gelaat van mijn man tovert.

Ik moet bekennen dat we wel heel lief werden uitgenodigd door vrienden en kinderen. Maar door het acuut hartfalen van mijn man moeten we hiervoor passen. In de plaats daarvan zullen we onszelf verwennen met een afhaalmenu van de goede traiteur rechtover ons. En misschien bekijken we dan de nachtmis op televisie.

Niettemin wensen we iedereen fijne en gezellige feestdagen, met vooral veel vrede en een stabiele gezondheid in 2017! Hierdoor kunnen we het hopelijk als mantelzorgers ook blijven volhouden!

Jozef en Denise

- geschreven door Denise

beleving      1 reactie       22 december 2016
Mieke . liet reactie achter

Ik wens jou en jouw man gezellige feesten toe Denise!

Mantelzorger van de week: Jeanine Degrauw

Jeanine zorgt voor haar zus met een mentale handicap. Het is soms zwaar, maar er zijn veel mooie momenten waar ...

mantelzorger van de week      2 reacties

Valentijn, in ziekte en gezondheid

Vandaag vieren we massaal de ‘hoogdag van de liefde’. Helaas hangt de kwaliteit van een gezonde partnerrelatie nog te vaak ...

liefde in tijden van mantelzorg      2 reacties