Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Vijf tips bij het vragen naar hulp

Naar aanloop van dé Dag van de Mantelzorg, op dinsdag 23 juni, schotelen we jullie elke week vijf tips voor. Daarmee willen we jullie een hart onder de riem steken! Deze week draait alles rond het vragen van hulp. Heb je zelf nog tips? Laat je horen! Plaats een reactie onder het artikel of op onze Facebook- of Twitter-pagina.

1. Stel een team samen

Als mantelzorger ben je voortdurend in de weer. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een op vier mantelzorgers overbelast is. Zover mag je het niet laten komen! Stel een team samen van familie en vrienden die je kunnen helpen.

2. Werk een rolverdeling uit

Eens je een team hebt samengesteld, kan je de taken verdelen. Alle beetjes helpen! Als iemand bijvoorbeeld soep maakt, vraag hem of haar dan een portie extra te maken. Of misschien kan iemand je wel helpen met het huis te poetsen?

3. Schakel op tijd professionele hulp in

Weet wat je tekortkomingen zijn en ga op zoek naar professionele hulp om deze tekortkomingen op te vangen. Zit je met een probleem? Ga dan eerst naar je ziekenfonds, daar zullen ze je onmiddellijk kunnen doorverwijzen naar de juiste persoon of instantie.

4. Praat met lotgenoten

Zoek mensen die zich in eenzelfde situatie bevinden. Misschien is een mantelzorgcafé wel iets voor jou. Het is de ideale manier om je te ontspannen, een drankje te nuttigen en gedachten en tips uit te wisselen met lotgenoten. Zin om het eens te proberen? In ons activiteitenoverzicht vind je verschillende mantelzorgcafés!

5. Nood aan een adempauze? Draag de zorg even over

Vergeet geen pauze in te lassen voor jezelf! Draag de zorg even over aan iemand uit je omgeving, doe beroep op respijtzorg of bekijk eens de mogelijkheden van ‘Blijven reizen’.

belangen      0 reacties       19 juni 2015

Trendpeiling 2020: de dromen, angsten en motivaties van de mantelzorger

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties

Trendpeiling 2020: coronavirus maakte mantelzorg nog moeilijker

Over het coronavirus is al genoeg gezegd en geschreven. Behalve over de impact op mantelzorgers dan. Daarom lanceerde Ma-zo eind ...

trendpeiling      0 reacties