Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Vijf praktische mantelzorgtips

Naar aanloop van dé Dag van de Mantelzorg, op dinsdag 23 juni, schotelen we jullie elke week vijf tips voor. Daarmee willen we jullie een hart onder de riem steken! Deze week draait alles rond de praktische organisatie van mantelzorg. Heb je zelf nog tips? Laat je horen! Plaats een reactie onder het artikel of op onze Facebook- of Twitter-pagina.

1. Maak een planning

Wanneer je aan mantelzorg doet, denk je misschien niet direct aan een planning. Toch is het handig maaltijden, zorg, huishoudtaken, activiteiten en ontspanning in te plannen. Structuur is belangrijk, ook voor de zorgbehoevende. Hoe begin je hieraan? Plaats de noden van de zorgbehoevende voorop en bekijk hoe hij of zij voordien de dagen inplande. Voorzie steeds  ruimte voor iets onverwachts en onthoud dat je planning ook maar een leidraad is.

2. Verwaarloos je papierwerk niet

Het vergt veel tijd om na een lange periode van verwaarlozing, je papierwerk in orde te brengen. Doe dit dus op tijd en stond. Voorzie een vaste plaats voor belangrijke documenten. Voorschriften bewaar je bijvoorbeeld op één plaats en documenten van je zorgverzekering op een andere plaats. Plan wekelijks een momentje in om documenten te sorteren.

3. Vraag raad

Wanneer je voor het eerst mantelzorger bent, kan dat nogal overweldigend zijn. Vraag voldoende advies aan deskundigen en lotgenoten. Je kan vast en zeker bij hen terecht met vragen over hoe je bijvoorbeeld een persoon kan optillen zonder hem of haar pijn te doen of hoe je moet koken voor iemand met een bepaalde aandoening.

4. Gevaar schuilt in een klein hoekje

Installeer handvaten of leuningen waar nodig. Vooral in de badkamer kunnen ze hun nut bewijzen en een val in de douche of het bad voorkomen. Zorg ervoor dat alle ruimtes goed verlicht zijn. Maak tapijten vast met dubbelzijdige plakband en laat niets rondslingeren. Leg vaak gebruikte voorwerpen in de buurt van de zorgbehoevende, zo kan die er gemakkelijk aan.

5. Wees voorbereid

Weet op welke symptomen je moet letten en wanneer je de hulpdiensten moet verwittigen. Leg naast elke telefoon een lijstje met noodnummers. Wist je dat er al gsm’s zijn met een noodknop? Met één druk op de knop wordt er automatisch een vooraf ingesteld nummer opgebeld.

belangen      0 reacties       05 juni 2015

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties

5 tips ten tijde van het coronavirus

Nu het coronavirus ons land in zijn greep houdt, zitten de meesten onder ons thuis om de verspreiding van het ...

actua      0 reacties