Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Vijf mantelzorgtips voor jezelf

Vandaag, 23 juni, is het dé Dag van de Mantelzorg. Tijd om jullie, mantelzorgers, in de bloemetjes te zetten! Elke vrijdag, vijf weken lang, schotelden we jullie vijf tips voor rond één bepaald thema. Vandaag draait alles rond ‘tijd vrijmaken voor jezelf’. Heb je zelf nog tips? Laat je horen! Plaats een reactie onder het artikel of op onze Facebook- of Twitter-pagina.

Als mantelzorger kom je vaak tijd tekort. Maar met de nodige hulp van anderen, kan je beslist nog wat tijd voor jezelf vinden!

1.    Verwaarloos je hobby niet

Maak tijd vrij voor je hobby! Iedereen heeft nood aan ontspanning. Bovendien is het belangrijk voor je zelfontplooiing en ook je humeur is hierbij gebaat!

2.    Vecht tegen eenzaamheid

Het is niet omdat je fysiek steeds iemand rond je hebt, dat je niet eenzaam kan zijn. Als mantelzorger ben je vaak gebonden aan je thuisomgeving. Hierdoor krimpt je sociaal netwerk ineen. Laat dit niet gebeuren! Deel met je omgeving of doe je verhaal op ons forum. Of neem eens deel aan een activiteit waar je andere mantelzorgers kan ontmoeten.

3.    Ook jouw gezondheid is belangrijk!

Je bent voornamelijk bezig met de gezondheid van iemand anders. Maar hou ook je eigen gezondheid goed in het oog! Voel je je niet goed? Raadpleeg dan zeker je huisarts. En wanneer je het op emotioneel vlak even wat moeilijker hebt, aarzel dan niet om eens langs te gaan bij een psycholoog. Professionals zijn er om je te helpen!

4.    Sporten werkt heilzaam

Sporten is niet enkel goed voor je gezondheid. Je kan je gedachten verzetten en nadien zit je boordevol nieuwe energie!

5.    Waarom geen vakantie meepikken?

Als mantelzorger denk je misschien dat je zorgeloze vakantiedagen voorbij zijn. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Er zijn tal van mogelijkheden om er samen met de zorgbehoevende of alleen tussenuit te knijpen. Denk maar aan een zorghotel, respijtzorg of ‘Blijven reizen’ van Ziekenzorg CM.

belangen      0 reacties       23 juni 2015

Mantelzorger van de week: Johan Verstraete

Johan zorgt voor zijn vrouw met Parkinson-plus. De diagnose kwam hard aan en het ‘zorgen voor’ is niet altijd gemakkelijk. ...

mantelzorger van de week      0 reacties

Deze maand in Samana Magazine

Hartchirurg Pedro Brugada aan het woordAls je de naam Pedro Brugada googelt, kom je al snel uit bij ‘wereldvermaard hartspecialist’, ...

vrije tijd      0 reacties