Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Samana magazine maart

Portret van actrice Marijke Pinoy
In onze contreien sneeuwt het soms maar één dag op een hele winter. Laat ons nu uitgerekend op die ene dag een afspraak hebben met Marijke Pinoy. Een meerwaarde die sneeuw: Marijke rijdt ons door het poederwitte landschap in de auto die ze met al haar musicerende zonen deelt, naar haar ingesneeuwde huis. Daar wacht ons een felle, snaterende gans in de tuin en een behaaglijk warm onthaal binnen.

Over zorg op het tempo van de patiënt
De psychiatrie lijkt wel een parallel universum. Mensen die niet in contact komen met psychiatrische patiënten hebben vaak geen flauw idee hoe het eraan toe gaat. De auteurs van het boek 'Een kwestie van tijd' wilden iets ondernemen tegen deze onwetendheid. Ze verzamelden twee jaar lang bij patiënten en zorgverleners verhalen, anekdotes, getuigenissen, tekeningen en foto's die veel meer zeggen dan een droge beschrijving van het reilen en zeilen in de langdurige zorg.

Wat als onbegrip minder pijn zou doen?
Stel je voor dat je altijd de juiste dosis begrip zou krijgen. Geen betutteling of medelijden, geen ongeloof en geen vastgeroeste vooroordelen. ‘Droom verder’, hoor ik je denken. Graag, want het is een mooi droomdoel: onbegrip stap voor stap de wereld uithelpen door kwetsbaarheid meer kansen te geven. Help je mee?

Liefde is blind
Selfies op Facebook moeten verleidelijk zijn, Instagram-foto’s krijgen per definitie een filter mee, Tinder is vooral bedoeld om visueel te prikkelen ... En hoewel echte schoonheid vanbinnen zou zitten, ligt de lat van uiterlijkheden toch hoog in de zoektocht naar de Ware Jacob(a). Maar waarop baseren blinde mensen zich dan? Wie/wat vinden zij mooi? En hechten ze belang aan hun eigen uiterlijk of dat van hun (potentiële) partner? Brenda (28) is blind van bij de geboorte en vertelt erover.

Meer lezen? Abonneer je op Samana Magazine! Een abonnement kost slechts 10 euro per jaar, voor 10 nummers. Aan te vragen via magazine@samana.be.

belangen      0 reacties       13 maart 2019

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Trendpeiling mantelzorg: dromen, angsten en motivaties

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties