Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Ondersteuning voor mantelzorgers

Vlaams Minister van Welzijn, volksgezondheid en gezin Jo Vandeurzen letterlijk in ZORGMagazine, tijdschrift voor de zorgsector, over ondersteuning voor mantelzorgers :

Jo Vandeurzen: “Inzetten op gezinszorg en op alle mogelijke ondersteunende diensten is net zo goed een steunpilaar van een degelijke thuiszorg en dus  een absolute prioriteit voor de Vlaamse regering. Net zoals we mantelzorgers ook in hun draagkracht moeten respecteren. Wat dat laatste betreft, bestaat één van de prioriteiten voor de volgende jaren er alleszins in om dagopvangmogelijkheden te creeëren en allerlei zaken te faciliteren waardoor die mantelzorger ook eens op adem kan komen en bijvoorbeeld ook lotgenoten kan ontmoeten. We zijn er namelijk van overtuigd dat we het enkel op die manier mogelijk kunnen maken voor mantelzorgers om de zware zorgtaak die ze op zich nemen te blijven volhouden.”

Jo Vandeurzen: “Het moet zo zijn dat iedereen die mantelzorger is er toch ook mag van uit gaan dat er in de buurt voor de partner, de vader, de moeder, … een plaats is waar die op een kleinschalig initiatief overdag ook een goede zorg en opvang kan krijgen. Je hebt verschillende soorten dagcentra, verbonden aan woonzorgcentra, RIZIV-gefinancierd, en de collectieve autonome dagopvang als typisch Vlaams initiatief. Er bestaat dus al heel wat, alleen moet het allemaal dringend verder uitgerold worden. We voorzien in de begroting van dit jaar dan ook de nodige middelen om dit soort thuiszorginitiatieven te kunnen uitbreiden. We zijn er namelijk echt van overtuigd dat we die piste moeten blijven volgen. Al was het maar om de mantelzorger echt te kunnen ondersteunen in zijn draagkracht.”

Bron : ZORGMagazine, tijdschrift voor de zorgsector, januari 2015

belangen      0 reacties       14 januari 2015

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties

5 tips ten tijde van het coronavirus

Nu het coronavirus ons land in zijn greep houdt, zitten de meesten onder ons thuis om de verspreiding van het ...

actua      0 reacties