Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Ken jij je rechten als mantelzorger?

Als mantelzorger heb je recht op verschillende soorten bijstand. Omdat Ma-zo je wil helpen je taak als mantelzorger zo goed mogelijk te vervullen, zetten we je voornaamste rechten nog eens op een rijtje.

1. Mantelzorgverenigingen
Zie je door de bomen het bos niet meer? Voor algemeen advies en informatie over mantelzorg kan je steeds terecht bij een mantelzorgvereniging. Vlaanderen telt zes verenigingen, Samana is daar een van.

2. Financiële steun
Heel wat steden en gemeenten bieden een mantelzorgpremie aan. Daarnaast kan je het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden aanvragen. Heb je hier baat bij? Zoek dan snel uit of je er recht op hebt.

3. Tijdskrediet of loopbaanonderbreking
Als je werknemer of ambtenaar bent, kan je je loopbaan onderbreken om voor een zorgbehoevende te zorgen. In de privésector spreken we over tijdskrediet, in de openbare sector over Vlaams zorgkrediet.

4. Thematisch verlof
De toelatingsvoorwaarden voor thematisch verlof zijn soepeler dan voor tijdskrediet of loopbaanonderbreking. Er bestaan twee soorten: verlof voor medische bijstand en verlof voor palliatieve zorg.

5. Hulp via thuiszorg
De zorg voor een zieke kan te zwaar worden om zelf te dragen. Dat is begrijpelijk. In dat geval is het een goed idee om op zoek te gaan naar de gepaste vorm van thuishulp.

6. Aanpassingen in huis
Zijn er bepaalde aanpassingen nodig in je huis of dat van de zorgbehoevende? Dan kan je daar bijvoorbeeld een renovatiepremie voor ontvangen. Ook om je woning om te bouwen tot zorg- of kangoeroewoning kan je financiële bijstand ontvangen.
Wist je dat er ook mobiele mantelzorgwoningen bestaan? Dat soort woning kan bijvoorbeeld in de tuin van de mantelzorger geplaatst worden. Zo vermijd je verbouwingen en behouden zorgbehoevende én mantelzorger deels hun privacy en autonomie.

Meer info over al je mogelijkheden en rechten vind je op onze Ma-zopedia en op de website van Vlaanderen.

belangen      0 reacties       22 november 2019

Mantelzorger van de week: Maureen Billiaert

Mantelzorg werd Maureen met de paplepel ingegeven. Voor ze haar vader verloor aan kanker, zorgde ze voor beide ouders. Vandaag ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Nieuw initiatief: ‘Wij rouwen mee’

Afscheid nemen is altijd moeilijk. Gelukkig vind je vaak troost bij familie en vrienden. Al is dat in tijden van ...

beleving      0 reacties