Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Keert jouw gemeente een mantelzorgpremie uit?

Op dit moment zouden slechts 5% van alle Vlaamse mantelzorgers een premie ontvangen, en dat terwijl 7 op de 10 gemeenten wel degelijk een premie voorziet. De belangrijkste reden hiervoor is dat de voorwaarden om deze te bekomen steeds strenger worden.
Via de premietool hieronder ontdek je of jouw gemeente een mantelzorgpremie uitkeert.

Samana wil de Vlaamse gemeentebesturen aansporen om hun lokaal zorgbeleid meer af te stemmen op de noden van de mantelzorgers. Vier krachtlijnen zijn voor Samana van belang om te kunnen spreken van een goede gemeentelijke mantelzorgpremie:

  1. een bedrag van minimum 50 euro voor wie zorgt voor één persoon, en 75 euro voor wie zorgt voor twee of meer zorgbehoevende personen
  2. een rechtstreekse storting van de gemeentelijke mantelzorgpremie op de rekening van de mantelzorger
  3. soepele voorwaarden, die zo weinig mogelijk mantelzorgers uitsluiten
  4. eenvoudige administratie

De conclusie? Mantelzorgers verdienen meer waardering!

Krijg jij een mantelzorgpremie?

belangen      7 reacties       15 maart 2018
Els S. liet reactie achter

Ik woon in Bree. Anderhalf jaar geleden werd er in onze stadskrant met trots meegedeeld dat de gemeentelijke mantelzorgpremie werd ingevoerd, want we willen toch zoveel mogelijk doen om ouderen in hun vertrouwde te kunnen houden, juist?
Wat bleek: de schamele premie was niet cumuleerbaar met de zorgpremie van de Vlaamse Zorgverzekering. Deze laatste gaat echter naar de zorgbehoevende: mijn moeder, of in haar geval: de bewindvoerder. Daar blijft hij ook, want de bewindvoerder weigert hem door te storten ondanks dat ik alle zorg alleen draag. Hij zegt dat die dient om kosten te betalen, niet voor mantelzorg.
M.a.w.: ondanks dat ik al jaren voltijds mantelzorger ben, krijg ik dus nog steeds ... geen cent. Van geen enkele instantie.

Vero H. liet reactie achter

Ik woon in deelgemeente van Geraardsbergen en mijn mama in deelgemeente van Ninove, daardoor heb ik geen recht op mantelzorgpremie alhoewel ik minstens 1 maal per dag langs bij haar om haar van het nodige te voorzien.

Miek D. liet reactie achter

Mijn man heeft MS, daardoor ben ik voltijds mantelzorger. Daarnaast werk ik ook nog voltijds, iemand moet voor een inkomen zorgen hé. De gemeente Willebroek voorziet geen mantelzorgpremie..... Het zou nochtans een leuke waardering zijn voor dat zware werk!

Rudy A. liet reactie achter

Leuven geeft ook geen mantelzorgpremie!!

Yumi C. liet reactie achter

In Gent er is geen premie. Zo een grote stad! Ik vind dat heel spijtig en vreemd...

Chris V. liet reactie achter

Aarschot geeft ook geen premie.
Ze geven een premie van € 100 per jaar, als je thuis zorgt voor een gehandicapt kind ( tot 21 jaar).
Het stond vandaag nog in het boekje van de stad. Het schandalige is dat 20 jaar geleden het bedrag ook €100 was. Het is nooit aangepast!
Ik heb het ooit ontvangen. Mijn zoon is nu 37 jaar.

Daniel R. liet reactie achter

Vandaag nagevraagd op het zorgbureau in 9300 Aalst. Ze geven dit niet meer. Er is enkel mantelzorgpremie via de mutualiteit.

Mantelzorger van de week: Hilde Caluwaerts

Hilde is mantelzorger voor haar mama en schoonmama. Ze is blij dat ze iets voor hen kan betekenen. Soms neemt …

mantelzorger van de week      0 reacties

Bespreek je mantelzorgtaak met je werkgever

Mantelzorg verlenen en je job met voldoende focus en toewijding uitvoeren, is niet vanzelfsprekend. Krijg je de combinatie niet onder …

werk      0 reacties