Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Dossier Alzheimer: 3 tips voor de mantelzorger

Na het vaststellen van de ziekte van Alzheimer volgt er, zowel voor de zieke als voor de mantelzorger, een moeilijke weg. Wij geven je drie tips om ermee om te gaan:

1. Maak een plan

In het begin word je overrompeld door vanalles en nog wat. Maar met een goed uitgekiend plan zal dit gevoel snel wegebben. Stel een zorgplan op en verdeel het onder in fases. Hou hierbij niet enkel rekening met de zorg van vandaag, maar ook met de toekomstige zorg. Om een goed plan te kunnen opstellen, moet je eerst voldoende informatie inwinnen. Klop dus aan bij je ziekenfonds, je dokter, … en vraag ook raad aan lotgenoten: neem deel aan een praatgroep, mantelzorgcafé of infomoment over de ziekte.

De gulden regel bij het maken van een goed plan: hou steeds rekening met de noden en wensen van de zieke, zonder je eigen noden en wensen te verwaarlozen!

2. Schakel hulp in

Vraag hulp aan je omgeving of maak gebruik van diensten, zoals bijvoorbeeld respijtzorg. Vind jij het moeilijk om hulp te vragen? Onthoud dan dit: hulp vragen is geen teken van zwakte of van falen! Zowel jij als de zorgbehoevende hebben hier baat bij. Veel mantelzorgers geraken overbelast, maar door hulp te vragen kan je dit voorkomen.

3. Zorg ervoor dat het financiële plaatje klopt

Bij mantelzorg komt er heel wat kijken. Financiële kopzorgen kan je dus maar beter missen. Vooral de medische zorg en eventuele veranderingen aan je woning zorgen ervoor dat de kosten snel oplopen. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de tegemoetkomingen aan mantelzorgers en aan zorgbehoevenden.

Heb je een dringende vraag? Maak dan gebruik van de Mantelzorgtelefoon!

belangen      0 reacties       11 september 2015

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Trendpeiling mantelzorg: dromen, angsten en motivaties

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties