Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Dossier: dromen van inclusief wonen

In dit dossier zoomen we in op een innovatief en ambitieus woonproject dat het levenslicht zal zien op de KOMET-site in Mechelen. Villa gerbera vzw, Revive en Gemeengoed slaan de handen in elkaar en hebben samen cohousing Schwung in het leven geroepen. Een inclusieve woonvorm die diversiteit als de norm beschouwt. Iedereen is er welkom, dus ook mantelzorgers en hun zorgbehoevenden.

Laten we deze week aan het woord: Kris Van Segbroeck en Johan Rottiers van villa gerbera vzw. Mantelzorgers, ouders van Tibbe – een jongen met een meervoudige handicap – en oorspronkelijke bezielers van cohousing Schwung. Maar bovenal: gewoon mensen. 

Mantelzorgers en niet-mantelzorgers onder één dak

Een wooncomplex waar mantelzorgers kunnen samenleven en de zorg kunnen delen. Én waar ze tegelijk gewoon deel kunnen blijven uitmaken van een bruisende samenleving. Een droomscenario voor vele mantelzorgers. Ook voor Kris en Johan van villa gerbera vzw. ‘Waarom het bij dromen laten?’, dachten zij. 

Kris: “Onze droom is ontstaan op vakantie in Maasmechelen. Daar heb je vakantielogementen die speciaal ingericht zijn voor gezinnen in een zorgsituatie, met aaneengesloten privéhuisjes die uitgeven op een gemeenschappelijke ruimte. We gingen daar al een tijdje naartoe met andere mantelzorggezinnen. Telkens weer viel ons op hoeveel deugd het deed om daar te zijn. Zowel de kinderen als de ouders kunnen er volledig zichzelf zijn. Iedereen omarmt elkaar en je kan er naast mantelzorger nog gewoon mens zijn. Dat wilden we ook in het dagelijkse leven. Zo zijn we op het idee voor een inclusieve cohousing gekomen.”

Nog inclusiever
Kris: “Na veel research zetten we ons idee om in een concreet project. Aanvankelijk hadden we een cohousing voor ogen waar enkel gezinnen zouden wonen met zorgintensieve kinderen. Vanuit die visie hebben we ons plan ingediend bij de Social Grow Sessions. Een platform van Janssen Pharmaceutica dat sociaal innoverende projecten steunt. Ons idee werd opgepikt, maar ze adviseerden ons om het project ook open te stellen naar mensen die niet in een zorgsituatie zitten. Daar zijn we eigenlijk wel blij om, want dat maakt het nog inclusiever.”

Johan: “Inderdaad, zo voorkom je dat je alsnog geïsoleerd raakt in een commune van enkel mantelzorgers. In de huidige vorm van Schwung zullen we deel uitmaken van een dynamische buurt. Een buurt die bovendien in een stedelijke omgeving ligt. Dat was voor ons allebei een must. Dat Revive uitsluitend in steden werkt, maakte hen een ideale match. Kris en ik zijn naast mantelzorger en ouder ook mensen die genieten van cultuur. De nabijheid van de stad maakt dat we daar de kans toe hebben. Bovendien maakt het ons mobieler en geeft het toegang tot allerlei faciliteiten.”

Niets is verplicht
Johan: “In het wooncomplex zullen mantelzorgers en niet-mantelzorgers door elkaar wonen. Er komen vijf lagen met 32 units. Daarvan zijn er zes voorzien voor mantelzorgers, een gezonde balans lijkt ons. Aan die mantelzorgunits zal telkens een zorgstudio gekoppeld zijn waar externe hulpverleners van buitenaf in kunnen. Zo moeten ze niet steeds door de privésfeer van de mantelzorgers – een grote plus. Vergelijk het met poetshulp. Als die in je huis bezig zijn, ga je niet op je gemak een boekje zitten lezen in de zetel. Dat is voor mantelzorgers en hulpverleners ook zo. Zonder uiteraard kwaad te willen spreken over de hulpverleners.”

Kris: “Om de kosten te drukken, zouden we met de andere mantelzorggezinnen kunnen samenleggen voor externe hulpverlening. Bijvoorbeeld voor de nachtzorg. Maar die kan evengoed volgens een interne beurtrol verlopen. We zien nog wel op welke manieren we de zorg zullen delen. Niets is verplicht, dat willen we benadrukken. Ook naar de niet-mantelzorgers toe trouwens. We zullen nooit van hen verwachten dat ze mee hulp verlenen. We vragen enkel dat wie mee in het project stapt zich ontvankelijk toont ten opzichte van de andere bewoners.”

Lijkt een inclusieve woonvorm als Schwung je wel wat? Kris en Johan zijn nog volop op zoek naar gelijkgestemde zielen. Donderdag 7 februari vindt om 19.30 uur een eerste infoavond plaats in lokaal dienstencentrum Den Deigem in de Karmelietenstraat te Mechelen. Je bent er van harte welkom! Meer info vind je via cohousingschwung.weebly.com/brochure.html.

belangen      0 reacties       01 februari 2019

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties