Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Werkloze mantelzorgers verliezen uitkering

Als werkloze mantelzorger kan je sinds 1 januari niet meer terugvallen op de vrijstelling om werk te zoeken. Ook de bijhorende uitkering ben je verloren. Deze nieuwe besparingsmaatregel van de regering stuit op heel wat kritiek.

Tot eind 2014 kon je als mantelzorger een vrijstelling krijgen om te solliciteren, dit om 'om sociale en familiale redenen'. Je kreeg dan ook geen werkloosheidsuitkeringen, wel had je recht op een lagere uitkering van zo'n 260 euro per maand. Sinds 1 januari is dit allemaal verleden tijd.

Minister van Werk Kris Peeters wil met de maatregel besparen. "We zijn ervan overtuigd dat deze mantelzorgers hun zoektocht naar werk kunnen combineren met hun zorgtaken. Ze kunnen een beroep doen op oplossingen op het niveau van de deelstaten, zoals kinderopvang of dagopvang van zorgbehoevenden", laat het kabinet van minister Peeters weten.

Ziekenzorg CM en, erkende vereniging voor mantelzorgers, en Ma-zo betreuren deze beslissing. Zorgen voor een ziek iemand moet juist vanuit de overheid gestimuleerd worden. Een kwetsbare groep het extra moeilijk maken, is absoluut geen goede keuze.

actua      2 reacties       19 februari 2015
Ferre W. liet reactie achter

Alweer een mooi staaltje van onze asociale regering : besparen op de kap van mantelzorgers !

Mieke . liet reactie achter

Het laatste is hier blijkbaar nog niet over gezegd. Hoewel dit niet in het regeerakkoord staat, wil minister van werk Kris Peeters de oude regeling toch handhaven. Afwachten of de regering hier mee akkoord gaat.

Mantelzorger van de week: Maureen Billiaert

Mantelzorg werd Maureen met de paplepel ingegeven. Voor ze haar vader verloor aan kanker, zorgde ze voor beide ouders. Vandaag ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Nieuw initiatief: ‘Wij rouwen mee’

Afscheid nemen is altijd moeilijk. Gelukkig vind je vaak troost bij familie en vrienden. Al is dat in tijden van ...

beleving      0 reacties