Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Werkloze mantelzorgers verliezen uitkering

Als werkloze mantelzorger kan je sinds 1 januari niet meer terugvallen op de vrijstelling om werk te zoeken. Ook de bijhorende uitkering ben je verloren. Deze nieuwe besparingsmaatregel van de regering stuit op heel wat kritiek.

Tot eind 2014 kon je als mantelzorger een vrijstelling krijgen om te solliciteren, dit om 'om sociale en familiale redenen'. Je kreeg dan ook geen werkloosheidsuitkeringen, wel had je recht op een lagere uitkering van zo'n 260 euro per maand. Sinds 1 januari is dit allemaal verleden tijd.

Minister van Werk Kris Peeters wil met de maatregel besparen. "We zijn ervan overtuigd dat deze mantelzorgers hun zoektocht naar werk kunnen combineren met hun zorgtaken. Ze kunnen een beroep doen op oplossingen op het niveau van de deelstaten, zoals kinderopvang of dagopvang van zorgbehoevenden", laat het kabinet van minister Peeters weten.

Ziekenzorg CM en, erkende vereniging voor mantelzorgers, en Ma-zo betreuren deze beslissing. Zorgen voor een ziek iemand moet juist vanuit de overheid gestimuleerd worden. Een kwetsbare groep het extra moeilijk maken, is absoluut geen goede keuze.

actua      2 reacties       19 februari 2015
Ferre W. liet reactie achter

Alweer een mooi staaltje van onze asociale regering : besparen op de kap van mantelzorgers !

Mieke . liet reactie achter

Het laatste is hier blijkbaar nog niet over gezegd. Hoewel dit niet in het regeerakkoord staat, wil minister van werk Kris Peeters de oude regeling toch handhaven. Afwachten of de regering hier mee akkoord gaat.

Mantelzorger van de week: Galiene Thoelen

Galiene is 22 jaar en samen met haar vader mantelzorger voor haar moeder. Die heeft een zeldzame ziekte en kan ...

mantelzorger van de week      1 reactie

Recepten om beter voor jezelf te zorgen

Iedereen beaamt hoe moeilijk en belastend mantelzorg wel is. En hoe belangrijk dat een mantelzorger ook goed voor zichzelf zorgt. ...

beleving      0 reacties