Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Nieuwe voorziening van de zelfstandige mantelzorgers

Minister Willy Borsus had het beloofd en nu is het zover. Vanaf 1 oktober zullen de zelfstandigen kunnen genieten van een volledig hervormd statuut van 'zelfstandige mantelzorger'.

De voorziening die van toepassing is op de zelfstandigen, werd immers fundamenteel herzien en uitgebreid. Voortaan is zij toegankelijk voor de zelfstandige die zijn activiteit tijdelijk moet stopzetten of terugschroeven om een zwaar ziek familielid tot de tweede graad of een zwaar ziek gezinslid te verzorgen of bij te staan. Het wordt, door gelijkstelling, ook uitgebreid naar de zelfstandige die bij een gehandicapt kind of jongere jonger dan 25 jaar moet zijn.

Willy Borsus, minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s, verklaarde het volgende:
"Het was essentieel om een nieuw kader voor te stellen aan de zelfstandigen die, nadat zij het risico hebben genomen om hun activiteit op te starten, geconfronteerd worden met tegenspoed en moeten zorgen voor een zwaar zieke naaste. Wij wilden ook een antwoord bieden op de situatie waar de zelfstandige bij zijn gehandicapt kind of jongere moet zijn. Het was onze plicht om onze aanpak van dergelijke situaties grondig te herzien. De interventievoorwaarden werden vandaag gewijzigd en de uitkering die zij kunnen genieten, alsook de lengte van de periode waarin zij geholpen kunnen worden, zijn nu aanzienlijk hoger."

Wat de nieuwe voorziening precies inhoudt, lees je hier.

Bron: Persdienst van Willy Borsus, minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie - 01-10-2015

actua      0 reacties       01 oktober 2015

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Trendpeiling mantelzorg: dromen, angsten en motivaties

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties