Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorg, onzichtbaar maar onmisbaar

Kom op tegen Kanker bracht de ervaringen van 120 mantelzorgers van kankerpatiënten in Vlaanderen in kaart.
Vandaag verschijnen de resultaten in een onderzoeksrapport. Uit het onderzoek blijkt dat de problemen van mantelzorgers meestal onzichtbaar blijven voor zorgverleners. Dat is problematisch aangezien de belasting vaak zo groot is dat ze er zelf dreigen onderdoor te gaan, met alle gevolgen van dien voor de patiënt.

Kom op tegen Kanker roept de ziekenhuizen en ziekenfondsen daarom op systematisch en proactief de problemen van mantelzorgers te screenen in plaats van te wachten tot mantelzorgers zelf met hun problemen naar hen komen.
De meeste mantelzorgers doen dat immers niet uit eigen beweging: ze cijferen zichzelf vaak weg in het belang van de patiënt.

Vandaag de dag wordt er steeds meer van mantelzorgers verwacht. Ze spelen een cruciale rol om de uitdagingen waar onze gezondheidszorg voor staat, zoals de vergrijzing, de verschuiving van ziekenhuiszorg naar thuiszorg en het chronisch worden van kanker en ander ziektes, het hoofd te bieden.
Kom op tegen Kanker pleit daarom voor een omvattend mantelzorgbeleid en formuleert in een onderzoeksrapport 14 voorstellen om dat vorm te geven. 

Benieuwd naar de 14 voorstellen? Hier lees je het volledige onderzoeksrapport.

actua      0 reacties       29 oktober 2015

Mantelzorger van de week: Jeanine Degrauw

Jeanine zorgt voor haar zus met een mentale handicap. Het is soms zwaar, maar er zijn veel mooie momenten waar ...

mantelzorger van de week      2 reacties

Valentijn, in ziekte en gezondheid

Vandaag vieren we massaal de ‘hoogdag van de liefde’. Helaas hangt de kwaliteit van een gezonde partnerrelatie nog te vaak ...

liefde in tijden van mantelzorg      2 reacties