Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Maak je eigen voelschort!

Speciaal voor de Werelddag dementie maakten we een voel- of snoezelschort. We leggen je stap voor stap uit hoe je gemakkelijk zelf een voelschort kan maken. Want deze schorten zien er niet enkel leuk uit, ze hebben ook een belangrijke functie! Personen die zich in de derde of vierde fase van het dementieproces bevinden, ‘het verborgen ik’ of ‘het verzonken ik’, kunnen heel wat baat hebben bij een voelschort.

Wat is het doel van een voelschort?

- Ontspannen: het voelen en prutsen aan een voelschort kan rust brengen.
- Stimuleren: de zintuigen werken meestal nog heel goed en kunnen door een voelschort geprikkeld worden.
- Sociaal contact: wanneer anderen geïnteresseerd zijn in de voelschort kan er oogcontact ontstaan en kan er een gesprekje op gang komen.

Hoe maak je een voelschort?

Een voelschort kan je snel zelf maken! Voorzie per schort zes voorwerpen die verschillen in kleur en textuur. Kies voor zachte voorwerpen, zo kan de drager van de voelschort zich zeker niet kwetsen. Je kan de schort personaliseren door voorwerpen te kiezen die te maken hebben met een vroegere hobby of interesse.

Benodigdheden: keukenschort, knopen, knopenelastiek, zes leuke voorwerpen, touw, naald, draad, schaar

‘Stap voor stap’

1. Knip de knoopelastiek in zes gelijke stukken. Zorg ervoor dat de stukjes zeker lang genoeg zijn om een lusje te maken. Hier moet je later de voorwerpen aan bevestigen.

2. Naai de stukjes knoopelastiek vast aan de schort. Zorg ervoor dat ze mooi verdeeld zijn over de schort. Zo krijgt elk voorwerp zijn eigen plaatsje.

3. Daar waar het eerste gaatje van de knoopelastiek is, naai je de knopen vast aan de schort. Steek vervolgens de knopen door het gaatje.

4. Zorg ervoor dat elk voorwerp voorzien is van een lusje. Maak voor voorwerpen die geen lusje hebben zelf een lusje met een stukje touw.

5. Bevestig de zes voorwerpen aan de schort door de lusjes vast te knopen aan de knoopjeselastiek.

6. Klaar voor gebruik!

Tip 1: door de knoopjeselastiek kan je de voorwerpen gemakkelijk van de schort halen om zowel de schort als de voorwerpen te wassen.

Tip 2: de schort en zes leuke voorwerpen hebben we bij Hema gevonden.

Bekijk het filmpje van deze ‘stap voor stap’ op onze Facebookpagina!

WEDSTRIJD: like onze Facebookpagina en reageer op het filmpje van onze voelschort met ‘ik wil een voelschort’. Wie weet win je ons leuke exemplaar! De wedstrijd loopt nog tot 7 oktober.

actua      0 reacties       21 september 2016

Trendpeiling: 10 drijfveren van de mantelzorger

Ma-zo nam een grootschalig onderzoek af om meer inzicht te krijgen in de leefwereld van mantelzorgers. In deze top tien ...

trendpeiling      0 reacties

Leestip: Te jong voor dementie

Het was een doodgewone vrijdagmiddag toen de wereld van Ingrid Van Spittael plots stilstond. Haar echtgenoot Leo werd gediagnosticeerd met ...

vrije tijd      0 reacties