Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

GPS in schoenzool voor mensen met dementie

Mensen met dementie, mentale beperkingen of psychische problemen gaan soms dwalen. Voor heel wat mantelzorgers een grote bron van zorgen en stress. Er komen steeds meer technische snufjes op de markt die hierop inspelen. Laatste nieuwkomer is een Amerikaanse uitvinding waarbij de schoenen worden uitgerust met slimme GPS- zolen. Binnenkort ook verkrijgbaar op de Belgische markt. Een handige oplossing maar goedkoop is het niet.

Deze slimme inlegzool, die je in alle schoenen kan aanbrengen, laat toe om mensen met dwaalgedrag te volgen. Zoiets bestaat al in andere vormen, om rond de hals te dragen bijvoorbeeld of in kleding. Maar dat werkt lang niet altijd feilloos omdat mensen met dementie de dingen die ze dragen wel eens onbewust uit doen of ergens vergeten. Met een inlegzool is die kans bijzonder klein.

De slimme inlegzool heeft een ingebouwde simkaart. Die zorgt ervoor dat de posities waarop de drager zich verbindt worden doorgestuurd naar een website. De verzorgers, familieleden of instellingen kunnen op de site inloggen en zo meteen traceren waar hun zorgbehoevende zich precies bevindt. Dat kan gebeuren via een smartphone, een tablet of computer. Het is ook mogelijk om een bepaald gebied af te bakenen. Wanneer iemand zich dan buiten die bepaalde zone begeeft, wordt er een automatisch een alarm sms verstuurd.

De kosten voor dit technologische hoogstandje zijn wel niet gering. De aankoop ervan wordt gerekend op zo’n 299 euro, aangevuld met een maandelijks abonnement van 19,95 euro.

Bron: Plus magazine - 07 Maart 2015

actua      0 reacties       10 maart 2015

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties

5 tips ten tijde van het coronavirus

Nu het coronavirus ons land in zijn greep houdt, zitten de meesten onder ons thuis om de verspreiding van het ...

actua      0 reacties