Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Farma-industrie steekt geen tijd en geld in medicijnen voor kinderen met kanker

Voor de 25 procent kinderen en jongeren die kanker krijgen en niet genezen, rollen nauwelijks nog nieuwe middelen die hoop bieden uit de labo's. Farmaproducenten voeren hun dure tests niet of nauwelijks uit op kinderen. Oncologen willen de industrie onder druk zetten om dat wel te doen.

"Soms is het zo moeilijk", zegt Anne Uyttebroeck, kinderoncologe aan het UZ Leuven en voorzitster van de Belgian Society for Pediatric Haematology Oncology (BSPHO). "Drie op de vier patiënten onder de achttien jaar genezen. Maar een kwart blijft hervallen. Wat doe je dan wanneer je wéét dat een middel voor volwassenen ook bij dat kind zou werken, ook al is het niet op kinderen getest? Je wil dat toedienen. Dat doen we ook. Maar in feite mag het niet."

Mogelijke oplossingen zijn strengere verplichtingen of manieren om de firma's te motiveren, zoals een langer patent op kindermedicijnen, zodat het bedrijf er langer winst op kan maken.

 

actua      0 reacties       18 juni 2014

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties

5 tips ten tijde van het coronavirus

Nu het coronavirus ons land in zijn greep houdt, zitten de meesten onder ons thuis om de verspreiding van het ...

actua      0 reacties