Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Dementie verdrievoudigt tegen 2050

Dementie wordt een probleem dat nauwelijks is te overzien. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal het aantal dementerenden tegen 2050 verdrievoudigen. Op dit moment lijden wereldwijd 47,5 miljoen mensen aan de ziekte. In 2050 zullen dat er 135,5 miljoen zijn.

Voor België schatten we het aantal patiënten momenteel op 350.000. Tegen 2050 zal dat aantal verdubbeld zijn. Dat komt vooral door de vergrijzing. De meeste aangroei van de ziekte is bij patiënten die ouder zijn dan 80. Bij bejaarden boven de 90 lijdt één op de drie eraan.

Alzheimeronderzoekster Christine Van Broeckhoven pleit nog eens voor meer investeringen in het onderzoek naar de ziekte: “Het probleem is nauwelijks te onderschatten. Er komt een tsunami op ons af, dementie is de kanker van de 21ste eeuw. Ik voorspel dat dementie uiteindelijk het failliet van de sociale zekerheid zal betekenen. De verzorging van demente bejaarden zal onbetaalbaar worden. Om dat te voorkomen is het van immens belang dat er nú wordt geïnvesteerd in meer onderzoek naar de ziekte”.
 
Bron: Het Nieuwsblad – 17-03-2015

actua      0 reacties       17 maart 2015

Mantelzorger van de week: Anita Van Wunsel

Anita zorgt met heel veel liefde voor haar zieke man. De spelbreker? Kanker. Ondanks het zware verdict probeert Anita zo ...

mantelzorger van de week      5 reacties

Mijn goede voornemens zijn …

Heb jij bij de overgang naar het nieuwe jaar goede voornemens gemaakt? Carine en Guido, allebei mantelzorger, wel. Speciaal voor ...

beleving      0 reacties