Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Dementerenden kunnen zelf beslissen over levenseinde

Personen die dementeren kunnen wel degelijk zelf nog aangeven of ze graag leven, of niet. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad in een nieuw advies. Het is zeer aan te bevelen om vooraf iets op papier te zetten, maar dat mag bij levenseindebeslissingen niet de doorslag geven.

Artsen die beslissingen moeten nemen over de levenseindezorg bij mensen met dementie, kunnen niet alleen afgaan op wat de patiënt daar jaren geleden over op papier heeft gezet. Ze moeten ook rekening houden met de wensen, verlangens en gevoelens van de dementerende persoon zelf, zelfs als die daar geen woorden meer voor vindt.

Dat staat te lezen in het jongste advies van de Hoge Gezondheidsraad over de zorg voor dementerenden. Het ‘vroegere zelf’ weegt niet zwaarder door dan het ‘huidige zelf’. Want mensen die ziek zijn, verleggen vaak hun grenzen. Dit geldt evengoed voor mensen die dementeren, zegt de Hoge Gezondheidsraad nu.

Glimlachen

Dementie-experte Christine Van Broeckhoven (Universiteit Antwerpen) staat kritisch tegenover het advies van de Hoge Gezondheidsraad. “Wat betekent het nog als iemand met gevorderde dementie op een bankje zit te glimlachen? Of wanneer er een traan over zijn wangen loopt? Dementerenden hebben geen emoties. Voor mij moet een euthanasieverklaring gehonoreerd kunnen worden ondanks die tranen of die glimlach.”

Het advies bepleit voorts ook een grotere expertise over dementie. “Nu verloopt er gemiddeld 2,5 jaar tussen de eerste tekenen en de diagnose. Bij mensen jonger dan 65 jaar zelfs meer dan vier jaar”, zegt Jurn Verschraegen. “Men leeft te lang in het ongewisse, wat achteraf vaak tot schuldgevoel leidt bij de omgeving.”

Praat mee op het forum!

Bron: De Standaard - 9 april 2016

actua      0 reacties       12 april 2016

Mantelzorger van de week: Sonia Surmont

Sonia zorgt voor haar mama met een zware handicap. Het ‘zorgen voor’ vraagt veel van haar, maar ze doet het ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Zes activiteiten voor mantelzorgers in mei

Deze maand start de zomer. Trek erop uit! Ontdek in onze kalender wat er allemaal te doen is. Wij selecteerden alvast ...

actua      0 reacties