Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Betere 'End of Life'-zorg

Professor Chantal Van Audenhove, directeur van het onderzoekscentrum Lucas aan de KU Leuven, wint een belangrijke medische prijs, goed voor 100 000 euro. Ze krijgt die voor haar onderzoekswerk naar betere begeleiding van mensen met dementie.

Het onderzoekscentrum Lucas focust op onderzoek naar zorg voor mensen met dementie en mensen met psychische aandoeningen. Eerder dit jaar publiceerde het team vergelijkend onderzoek naar de noden van mantelzorgers van psychisch zieken in meerdere Europese landen.

Van Audenhove: 'Er wordt nog vaak te weinig gesproken met mensen die dementeren over alle zaken die hen aanbelangen, en in het bijzonder over hun levenseindebeslissingen. Men gaat er te snel van uit dat zij dat niet meer zelf kunnen. Maar zelfs als ze niet meer kunnen spreken, kunnen ze wel nog signalen uitzenden.'

Wij vinden dat de overgang naar een rusthuis een goed moment is om dit gesprek aan te gaan. We moeten weg van de standaardaanpak in de woon-zorgcentra. Ook mensen die dementeren hebben recht op een gepersonaliseerde aanpak.

Bron : De Standaard  - 14-10-2015

actua      0 reacties       15 oktober 2015

Mantelzorger van de week: Galiene Thoelen

Galiene is 22 jaar en samen met haar vader mantelzorger voor haar moeder. Die heeft een zeldzame ziekte en kan ...

mantelzorger van de week      1 reactie

Recepten om beter voor jezelf te zorgen

Iedereen beaamt hoe moeilijk en belastend mantelzorg wel is. En hoe belangrijk dat een mantelzorger ook goed voor zichzelf zorgt. ...

beleving      0 reacties