Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Betere 'End of Life'-zorg

Professor Chantal Van Audenhove, directeur van het onderzoekscentrum Lucas aan de KU Leuven, wint een belangrijke medische prijs, goed voor 100 000 euro. Ze krijgt die voor haar onderzoekswerk naar betere begeleiding van mensen met dementie.

Het onderzoekscentrum Lucas focust op onderzoek naar zorg voor mensen met dementie en mensen met psychische aandoeningen. Eerder dit jaar publiceerde het team vergelijkend onderzoek naar de noden van mantelzorgers van psychisch zieken in meerdere Europese landen.

Van Audenhove: 'Er wordt nog vaak te weinig gesproken met mensen die dementeren over alle zaken die hen aanbelangen, en in het bijzonder over hun levenseindebeslissingen. Men gaat er te snel van uit dat zij dat niet meer zelf kunnen. Maar zelfs als ze niet meer kunnen spreken, kunnen ze wel nog signalen uitzenden.'

Wij vinden dat de overgang naar een rusthuis een goed moment is om dit gesprek aan te gaan. We moeten weg van de standaardaanpak in de woon-zorgcentra. Ook mensen die dementeren hebben recht op een gepersonaliseerde aanpak.

Bron : De Standaard  - 14-10-2015

actua      0 reacties       15 oktober 2015

Mantelzorger van de week: Jeanine Degrauw

Jeanine zorgt voor haar zus met een mentale handicap. Het is soms zwaar, maar er zijn veel mooie momenten waar ...

mantelzorger van de week      2 reacties

Valentijn, in ziekte en gezondheid

Vandaag vieren we massaal de ‘hoogdag van de liefde’. Helaas hangt de kwaliteit van een gezonde partnerrelatie nog te vaak ...

liefde in tijden van mantelzorg      2 reacties