Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

1 op 4 weet niet dat naaste dementie heeft

Een kwart van de familieleden van ouderen met dementie die in een Vlaams woonzorgcentrum overlijden, is niet op de hoogte dat die persoon dementie had. Dat stelt een onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent vast.
'De communicatie tussen de artsen, verpleegkundigen en familieleden van patiënten moet beter', zeggen de onderzoekers.

Uit het onderzoek van Yolanda Penders, Lieve Van den Block en Luc Deliens bleek dat de dokters en het verplegend personeel telkens op de hoogte zijn, hoewel er soms kleine verschillen waren bij de inschatting van de ernst van de dementie. Van de naasten daarentegen was 28 procent niet op de hoogte.

'Uit ander onderzoek weten we dat artsen niet altijd actief communiceren over dementie. Soms spreken ze in eufemismen, omdat ze de mensen geen hoop willen ontnemen', zegt Penders.

Wanneer de naasten niet op de hoogte zijn, kunnen zij geen goed geïnformeerde beslissingen maken wanneer dit nodig is. Penders: 'Er heerst nog te veel een rouwstemming wanneer iemand een diagnose van dementie krijgt. Leven met dementie is echt de moeite waard'.

Bron : De Morgen en Het Laatste Nieuws - 13 Nov. 2015

actua      0 reacties       17 november 2015

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties