Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Ziekenhuisverblijf? Let op het kostenplaatje

Wie tijdens een ziekenhuisopname de kostprijs in toom wil houden, kiest waarschijnlijk een tweepersoonskamer. Die keuze biedt helaas niet altijd garantie op de scherpste prijs. De kost voor een identiek verblijf in twee ziekenhuizen kan wel duizenden euro’s verschillen. Hoe komt dat?

Een ingreep – neem bijvoorbeeld een borstreductie omwille van functionele hinder – kost de patiënt 103 euro uit eigen zak in ziekenhuis A. In ziekenhuis B is dat 2763 euro. Dat is 27 keer duurder. Niet-vergoedbare honoraria verklaren dat gigantische prijsverschil.

Niet-vergoedbare honoraria
Bij verblijf in beide kamertypes – privé of gedeeld – wordt een bedrag aangerekend voor de behandeling die je kreeg, ereloon of honorarium genoemd. Enkel in geval van een eenpersoonskamer mag een arts daarbovenop nog ereloonsupplementen aanrekenen. Van die kost blijf je dus gespaard wanneer je een kamer deelt.

Toch kan je verrast worden door niet-vergoedbare honoraria die niet door elk ziekenfonds terugbetaald worden. In sommige gevallen zijn de aangerekende kosten zelfs onwettig. Verder ben je ook best op de hoogte van andere bijkomende kosten zoals kamer- en comfortsupplementen – zoals een televisie of koelkast – die je factuur de hoogte in doen schieten. Zorg er dus voor dat je je op voorhand goed laat informeren om verrassingen te vermijden. Tips om je ziekenhuisfactuur onder controle te houden? Hier krijg je er alvast zeven.

Bron: Ziekenhuisbarometer Christelijke Mutualiteit

medisch      0 reacties       10 januari 2020

Op reis als mantelzorger? Kies voor een Samana-vakantie!

Het nieuwe jaar is al volop ingezet. Was één van je goede voornemens om nóg meer samen te genieten? Dan ...

reiskriebels      0 reacties

Leestip: zorgen met zin

Wat doet mantelzorg met een persoon? Het staat buiten kijf dat mantelzorg je tot in het diepste van je ziel ...

vrije tijd      0 reacties