Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Dossier Alzheimer: drie mythes ontkracht

Iedereen heeft er al van gehoord, maar wat is nu precies het verschil tussen dementie en de ziekte van Alzheimer? Wij zetten de verschillen en mythes voor je op een rijtje.

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. In ‘dossier Alzheimer’ zetten wij de hele maand september de ziekte in de kijker.

Waarin verschillen dementie en Alzheimer?

Dementie is een verzamelnaam voor een aantal verschijnselen, zoals geheugenverlies, taalproblemen, … Ruim 50 ziekten kunnen dementie veroorzaken en de ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak.

Mythe 1: de ziekte van Alzheimer treft enkel oudere mensen.

Het overgrote deel van de slachtoffers is 65 jaar of ouder. Hoewel leeftijd een van de grootste risicofactoren is, kunnen de symptomen zich al veel vroeger voordoen. Maar in de meeste gevallen wordt de diagnose pas vrij laat gesteld. Geheugenverlies kan namelijk ook aan andere dingen gelinkt worden, zoals stress.

Mythe 2: veel symptomen van Alzheimer zijn normale symptomen die bij het ouder worden horen.

Een zekere vorm van geheugenverlies is op hoge leeftijd niet uitzonderlijk. Maar andere symptomen, zoals constante vergeetachtigheid en desoriëntatie, zijn dat niet. Je hoeft dus niet meteen te panikeren wanneer je niet meer weet waar je je sleutel hebt gelaten. Maar als je plots bent vergeten hoe een bepaalde handeling moet, kan dit wel wijzen op een serieus probleem.

Mythe 3: er zijn behandelingen die de ziekte kunnen tegengaan.

Jammer genoeg bestaat er nog geen behandeling die de ziekte stopt. Wel bestaat er medicatie voor de symptomen van de ziekte, hoewel die ook niet altijd aanslaat.

Wetenschappers zijn er nog niet uit wat de precieze oorzaak is van de ziekte. Naar alle waarschijnlijkheid kan een mix van factoren, zoals erfelijkheid, omgeving en levensstijl, aan de basis liggen van de ziekte.

Maak jij je zorgen over jezelf of over iemand anders? Test je geheugen!

medisch      0 reacties       04 september 2015

Mantelzorger van de week: Maureen Billiaert

Mantelzorg werd Maureen met de paplepel ingegeven. Voor ze haar vader verloor aan kanker, zorgde ze voor beide ouders. Vandaag ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Nieuw initiatief: ‘Wij rouwen mee’

Afscheid nemen is altijd moeilijk. Gelukkig vind je vaak troost bij familie en vrienden. Al is dat in tijden van ...

beleving      0 reacties