Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

1 op 4 mantelzorgers zijn overbelast

Eén vierde (28%) van de Belgische mantelzorgers van terminale patiënten is lichamelijk of emotioneel belast. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van de VUB en de UGent bij Europese huisartsen. Jongere mantelzorgers lijden er harder onder dan ouderen.

Volgens de onderzoekers hebben jonge mantelzorgers meer risico op overbelasting. Een mogelijke verklaring is dat de mantelzorg hun sociale en professionele leven meer beïnvloedt dan bij ouderen het geval is. De onderzoekers menen dat er meer onderzoek nodig is naar manieren om mantelzorgers te ondersteunen. De huidige financiële, technische en psychologische hulp is onvoldoende volgens hen.

Niet alleen Belgische mantelzorgers kampen trouwens met dit probleem. In Nederland zijn 30% van de mantelzorgers overbelast, in Spanje 35% en in Italië 71%, waarschijnlijk doordat in dat laatste land minder woonzorgcentra zijn.

Wil jij weten of je overbelast bent? Doe nu de belastingstest.

medisch      1 reactie       13 november 2014
Lies S. liet reactie achter

Meer onderzoek nodig? Meer hulp zullen ze bedoelen!

Mantelzorger van de week: Anita Van Wunsel

Anita zorgt met heel veel liefde voor haar zieke man. De spelbreker? Kanker. Ondanks het zware verdict probeert Anita zo ...

mantelzorger van de week      5 reacties

Mijn goede voornemens zijn …

Heb jij bij de overgang naar het nieuwe jaar goede voornemens gemaakt? Carine en Guido, allebei mantelzorger, wel. Speciaal voor ...

beleving      0 reacties