Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

18 oktober 2018 - 15:27
Petra V. plaatste een vraag

Wetenschappelijke studie Expertisecentrum Dementie en VUB

Gezocht: deelnemers met dementie en hun mantelzorgers voor onderzoeksproject ‘herinneringen ophalen’ te Gent
Er worden thuiswonende deelnemers met dementie en hun mantelzorgers gezocht voor een studieproject ‘herinneringen bovenhalen’ dat zal doorgaan in het Huis van Alijn, Kraanlei 65 te Gent . De Vrije Universiteit Brussel werkt in dit project samen met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, en het museum Huis van Alijn. Tussen 5 november en 10 december 2018 komen we zes maandagen samen, telkens voor een uur. Kandidaten mogen contact opnemen met Petra Van pellicom: 0472274060 of petra.van.pellicom@vub.be

Wie zoeken wij?
Ben jij mantelzorger van een persoon ouder dan 65 jaar die thuis of in een assistentiewoning woont en bij wie een diagnose ‘milde tot matige dementie’ werd vastgesteld? Kan de persoon met dementie telkens meekomen? Dan zijn jullie het geschikte duo voor deze studie!
OF
Ben jij ouder dan 65 jaar, woon je thuis of in een assistentiewoningen werd een diagnose ‘milde tot matige dementie’ vastgesteld? Kan een vaste mantelzorger telkens meekomen? Dan zijn jullie het geschikte duo voor deze studie!
Wat willen we onderzoeken?
We willen graag nagaan wat het tonen van erfgoedobjecten teweeg brengt bij jou en je mantelzorger. Erfgoedobjecten zijn gewone voorwerpen die ouderen kennen uit hun kinder- en jeugdjaren, denk bijvoorbeeld aan een koffiemolen, klompen of een waskuip. We willen zulke voorwerpen tonen en je uitnodigen om er wat over te vertellen. Welke herinneringen roept dit voorwerp op? Het oproepen van herinneringen wordt ook wel met een moeilijk woord ‘reminiscentie’ genoemd.
Hoe zal de studie verlopen?
Er gaan zes sessies door, tussen 5 november 2018 en 10 december 2018 in Gent, Huis Van Alijn. We ontmoeten elkaar op maandag, gedurende één uur. Er zijn twee programma’s, het ene gaat door in de voormiddag en het andere in de namiddag. Jullie worden als duo verdeeld over twee groepen. Het ene programma werkt met gewone voorwerpen die uit een herinneringskoffer komen, het andere programma werkt met eerder onbekende voorwerpen die uit een museum komen. We willen in beide groepen zien wat er gebeurt als een voorwerp wordt overhandigd, wat het effect hiervan is. Later zullen de effecten uit de twee groepen vergeleken worden met elkaar.
Alle bijeenkomsten zijn gratis. Er wordt een hapje en een drankje voorzien.
Wil je meer informatie of wil je deelnemen aan deze studie?
• Dan graag contact opnemen met Petra Van pellicom, student gerontologie bij de VUB op het nummer 0472/274060 of via mail: petra.van.pellicom@vub.be
• Meer informatie over erfgoedobjecten kan u vinden op de website van Huis van Alijn, museum van het dagelijks leven www.huisvanalijn.be

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie toevoegen. Je kan hier inloggen of hier registreren als je nog geen account hebt.