Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

11 oktober 2021 - 10:05
Victor T. plaatste een vraag

Decubituswonde

Mijn echtgenote is 24hr/24 hr bedlegerig door uitgezaaide longkanker/botkanker in combinatie met het Lambert-Eaton syndroom wat de oorzaak is van haar bedlegerigheid (verlamming vanaf het bekken).
Ons probleem: Tussen linker bilnaad en dijbeen heeft zij een hardnekkige decubituswonde die wij moeilijk onder controle kunnen krijgen. 'Gelukkig' blijft het voorlopig bij een oppervlakkige wonde maar het wondvocht dat deze wonde afscheidt (geel/groene kleur) blijft aanhouden. Wat dus betekent dat de wonde eigenlijk niet heelt, dicht gaat. De huisdokter is hiervan op de hoogte met de nodige medicatie/zalf/staal van het wondvocht enz... tot gevolg alsook de thuisverpleging ( specialiste wondverzorging) van het wit/gele kruis. Raar maar waar als men zelfs van het verplegend personeel reeds de opmerking krijgt van "op den duur weet we zelf niet meer wat we kunnen doen."
Haar om de 2 uur op haar zijde leggen is geen optie daar zij door haar botkanker dit hooguit een halfuur kan uithouden en doe het eens als mantelzorger die er alleen voor staat dit om het uur of twee uur te doen in een tijdsspanne van 24hr/dag. Ook zij ziet dit niet zitten en het liefst wilt ze gerust gelaten worden omdat het haar allemaal te veel wordt. En dat is nu iets wat ik heel goed kan begrijpen.
Dus mijn vraag:
Zijn er hier mensen die dit probleem al voorgehad hebben zo ja, hoe hebben jullie dit opgelost? Alle suggesties zijn welkom al komen ze van 'tante Kaat' want dit is echt frustrerend.
Mijn excuses voor het lange epistel.
Met vriendelijke groeten.


5
15 oktober 2021 - 17:52
Christine P. liet reactie achter

Dag Victor,


Zelf heb ik hiermee gelukkig geen ervaring, maar lang geleden heb ik horen zeggen dat men (bloem)suiker gebruikte in open wonden. Ik ben even gaan kijken op internet, omdat het zo onwaarschijnlijk klinkt, maar ik heb een aantal pagina's gevonden over wondzorg waar dat vermeld staat.
https://www.wondzorg.net/producten/suiker
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/179368-suiker-een-natuurlijk-middel-in-de-wondzorg.html
https://www.hln.be/fit-en-gezond/strooi-suiker-in-de-wonde-voor-een-snelle-genezing~a6858a40/
https://www.wondprofessionals.nl/start/database/21-behandeling/52-behandeling-decubitus

Bespreek het eerst met de huisarts en de thuisverpleging, want misschien komen de wonden van je vrouw niet in aanmerking voor zo'n vreemde behandeling.

Hopelijk komen er meer reacties met traditionele behandelingen, want dit heeft echt wel een hoog "Tante Kaat gehalte".

Veel goede moed aan jullie beiden.

16 oktober 2021 - 11:43
Victor T. liet reactie achter

Hey Christine,

Vooreerst hartelijk dank voor je reactie.

En inderdaad een reactie met een hoog "Tante Kaat gehalte" en heb toch je links gelezen. En raar maar waar, onze thuisverpleegster wist dit heden te bevestigen en meldde zelfs dat zij (wit/gele kruis) dit ook (soms) toepassen maar dan gemengd met Isobetadine afhankelijk natuurlijk van de aard van de wonde.
Het gebruik van Isobetadine is echter voor mijn echtgenote uitgesloten wegens haar medicatie die ze ook moet innemen voor haar schildklier en voor haar heeft (bloem)suiker een heel ander betekenis/doel dan dit te zien als een 'medicijn.'
Huisdokter heeft nu nog eens een staal komen nemen voor verder onderzoek/medicatie omdat zelfs hij het niet normaal vindt. Dus wachten we voorlopig af en behelpen we ons tot dan dus verder met de reeds eerder voorgeschreven zalfjes. Zolang het maar het ongemak verzacht tot we de uitslag van die staal hebben met de nodige medicatie.

Nogmaals bedankt,
Victor

20 oktober 2021 - 13:46
Christine P. liet reactie achter

Dag Victor,


Samana organiseert op 29 november een webminar over doorligwonden. Waarschijnlijk gaat het erg algemeen zijn, maar wie weet steek je toch iets op, hoewel de situatie van je echtgenote heel specifiek is qua probleem.

Heb je de nieuwsbrief gekregen, want daar staat de link in om deel te nemen. Anders kan ik proberen de link door te sturen.

Groetjes,


Christine


Begrijpen en voorkomen van doorligwonden
Zorg dragen voor iemand met een (tijdelijke) verminderde mobiliteit brengt zo zijn eigen uitdagingen met zich mee. Wil je dus graag meer info over wat drukletstels/doorligwonden juist zijn? En komen handige tips en tricks die je zelf kan toepassen van pas? Tijdens deze cursus komen ze allemaal aan bod. Daarnaast kom je ook te weten welke zorgverleners je kan betrekken bij het voorkomen van drukletsels/doorligwonden in de thuissituatie.

Inschrijven hoeft niet. Klik op maandag 29 november, van 17u30 tot 19u op de onderstaande link om het webinar te volgen!

20 oktober 2021 - 13:55
Christine P. liet reactie achter

Ik had de nieuwsbrief nog niet helemaal gelezen en er stond nog iets in ivm doorligwonden.

*****

Mantelzorgers gezocht voor een eenmalig (online) gesprek
Doorligwonden en drukletsels zijn wonden die kunnen ontstaan bij personen die tijdelijk of blijvend minder mobiel zijn (bedlegerig, rolstoelgebonden, …) of die hulpmaterialen nodig hebben die druk op de huid kunnen veroorzaken (korset, gips, sondes, …). HOGENT wil informatiebronnen voor mantelzorgers ontwikkelen over hoe ze kunnen helpen drukletsels te voorkomen bij de personen voor wie ze de zorg openen.

Daarom horen we heel graag van hou hoe jij vindt dat zo een brochure er moet uitzien en welke informatie ze moet bevatten.
Wil je helpen door een eenmalig gesprek? Stuur een mailtje naar irene.decock@hogent.be of bel naar 0477 75 21 59.

21 oktober 2021 - 18:41
Victor T. liet reactie achter

Christine,

Bedankt.

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie toevoegen. Je kan hier inloggen of hier registreren als je nog geen account hebt.