Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

31 oktober 2018 - 14:30
Mieke . plaatste een vraag

Gezocht: deelnemers met dementie en hun mantelzorgers voor onderzoeksproject ‘herinneringen ophalen’ te Gent

De Vrije Universiteit Brussel zoekt in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, FARO, het Vlaams steunpunt voor cultuur erfgoed, en het museum Huis van Alijn in Gent kandidaten die willen deelnemen aan een onderzoek.

Wie zoeken wij?
Ben jij mantelzorger van een persoon ouder dan 65 jaar die thuis of in een assistentiewoning woont en bij wie een diagnose ‘milde tot matige dementie’ werd vastgesteld? Kan de persoon met dementie telkens meekomen? Dan zijn jullie het geschikte duo voor deze studie!

Wat willen we onderzoeken?
We willen graag nagaan wat het tonen van erfgoedobjecten teweeg brengt bij personen met dementie. Erfgoedobjecten zijn voorwerpen die ouderen kennen uit hun kinder- en jeugdjaren, denk bijvoorbeeld aan een koffiemolen, klompen of een waskuip. We willen zulke voorwerpen tonen en uitnodigen om er wat over te vertellen. Welke herinneringen roept dit voorwerp op?

Hoe zal de studie verlopen?
Er gaan zes sessies door tussen 5 november 2018 en 10 december 2018 in het Huis Van Alijn in Gent. We ontmoeten elkaar op maandag, gedurende één uur. We willen onderzoeken wat het effect is van het hanteren van voorwerpen. Daarvoor zullen we twee groepen samenstellen. In groep één gebruiken we voorwerpen die herkenbaar zijn en herinneringen kunnen oproepen. In groep twee gebruiken we eerder onbekende voorwerpen. Als duo komen jullie in een van de twee groepen terecht. Nadien worden de effecten uit beide groepen met elkaar vergeleken.

Alle bijeenkomsten zijn gratis. Er wordt een hapje en een drankje voorzien.

Wil je meer informatie of wil je deelnemen aan deze studie?
Dan graag contact opnemen met Petra Van pellicom, student gerontologie bij de VUB op het nummer 0472/274060 of via mail: petra.van.pellicom@vub.be.

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie toevoegen. Je kan hier inloggen of hier registreren als je nog geen account hebt.